Sammanslagningsavtal. Den 22 juni 2014Under den gångna veckan har det klarnat att varken Sibbo eller Esbo kommer att deltaga i utarbetandet av metropolutredningens sammanslagningsavtal. Vid kommunstyrelsemötet i Sibbo på tisdag beslöt man att inte bevilja kommundirektören mandat att förhandla om ett sammanslagningsavtal. Beslutet dokumenterades med ett gruppselfie på Twitter.

I onsdags publicerade Sibbo kommun ett pressmeddelande under rubriken "Sibbo deltar inte i utarbetandet av metropolutredningens sammanslagningsavtal" ("Sipoo ei osallistu metropoliselvityksen yhdistymissopimuksen laatimiseen", där kommundirektör Mikael Grannas bl.a. säger att "En sammanslagning av metropolområdet skulle vara nationalekonomiskt ansvarslöst".

Fastän det är föga troligt att det blir någon "metropolstad" genom kommunsammanslagningar i huvudstadsregionen förespråkar historikern Laura Kolbe (c) i en insändare med rubriken "Suur-Helsinki ansaitsee modernin kaupungintalon" i torsdagens nummer av Helsingin Sanomat att "Metropolikaupungin muodostaminen avaa mahdollisuuden modernin kaupungintalon ja hallintokeskuksen rakentamiseen." Kanske dags för en arkitektävling? Även år 20006 såg Kolbe Storhelsingfors hägra. (Se t.ex. "Stadsstaten Helsingfors. Den 9 april 2007".) Då fick huvudstaden nöja sig med Östersundom. Hur månne det går denna gång?

Om det inte blir några kommunsammanslagningar, så ser det däremot ut att trots allt bli en motropolförvaltning. Det lär man ha kommit överens om i samband med regeringsförhandlingarna på torsdag. Åtminstone kom man inte överens om att riva upp tidigare överenskommelser om en metropolförvaltning.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar