Nya Helsingfors, föredetta Sibbo. Den 7 januari 2009


Helsingin Sanomat har idag publicerat en notis med rubriken "Auto päin puuta entisessä Sipoossa". Nyheten förmedlades först av Vartti i en notis med rubriken "Puuta päin uudessa Helsingissä". Ingen skadades i utkörningen som ägde rum på Knutersvägen och man kan fråga sig om det inte var den platsen för olyckan som fick Helsingin Sanomat att förmedla nyheten. Valen av rubrik och benämning av orten. Benämningen uusi Sipoo har även föranlett en fortsatt diskussion på Helsingin Sanomats webbplats. En del tycker att man borde tala om Östersundom, andra förespråkar Itäsalmi. Att Östersundom skall hete Östersundom även på finska ogillas av många.


Frågan hur den aktuella orten skall benämnas är intressant. Är inkorporeringsområdet längre Sibbo eller ens sydvästra Sibbo (Lounais-Sipoo)? Den aktuella utkörningen skedde i Helsingfors stordistrikt nummer 8, Östersundom. Det kan noteras att inkorporeringsområdet med undantag av Svarta Backen inte hör till Östra stordistriktet, dit bl.a. Nordsjö, Mellungbacka, Gårdsbacka, Kvarbäcken och Botby hör. Inkorporeringsområdet ligger snarare i nordost än i öster, men det finns redan från förut ett Nordöstra stordistriktet. Utkörningen skedde i distrikt 801, Östersundom, som sammanfaller med Östersundoms stordistrikt (8). Däremot skedde utkörningen inte i stadsdelen Östersundom (55) utan, i stadsdelen Ultuna (59), dit förutom Landbo och Degermossen även Bäckängen hör. Närmare bestämt skedde utkörningen i delområdet Landbo (591), dit förutom bostadsområdet Landbo även bl.a. Degermossa, Storträsk och Hältingträsk hör. Däremot skedde utkörningen knappast i bostadsområdet Landbo, utan i Sibbo storskog (Sipoonkorpi), som numera delvis hör till Helsingfors.


Fastän platsen för utkörningen inte hör till stadsdelen Östersundom hör platsen till Östersundom by, som på finska fortsättningsvis heter Itäsalmi. Stadsdelen, distriktet och stordistriktet Östersundom heter däremot Östersundom även på finska, liksom gården Östersundom inte har något finskt namn. En del av den del av Sibbo storskog som fortfarande hör till Sibbo hör till byn Östersundom, som alltså delvis fortfarande hör till Sibbo. Även ett stort område öster om Helsingfors nya östgräns hör till byn Östersundom (Itäsalmi). Till stadsdelen Östersundom (55), som sammanfaller med delområdet Östersundom (550), hör förutom delar av Östersundom by även stora delar av byarna Gumtäkt och Kärr. Till distriktet och stordistriktet Östersundom hör även delar av byarna Västersundom, Immersby och Hindsby, samt Husö by i sin helhet.


Utkörningen skedde innanför det före detta postdistriktet Östersundom, men postdistriktet Östersundom (Itäsalmi) finns inte längre. Istället utgör inkorporeringsområdet det nya postdistriktet 00890 Helsingfors, men delar av det gamla postdistriktet 01100 Östersundom överförs till postdistrikten 01120 Västerskog och 01200 Vanda...


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar