Papper och beslut. Den 8 januari 2009


Idag torde veckans nummer av Sipoon Sanomat ha utkommit, men redan i måndags har tidningen på sin webbplats publicerat en notis med rubriken "Rajakyltti sai kyytiä".

Yle Pääkaupunginseutu har på morgonen publicerat en notis med rubriken "Lounais-Sipoota ei rakenneta kaukolämmön varaan". Yle använder alltså fortfarande benämningen "Lounais-Sipoo" på inkorporeringsområdet. (Jfr "Nya Helsingfors, föredetta Sibbo. Den 7 januari 2009".) Yle Mellannyland har idag publicerat en notis med rubriken "Östersundom blir utan fjärrvärme". Enligt notisen vill Helsingfors inte inte dra fjärrvärme från kraftverket i Nordsjö till Östersundom. Jag som trodde att möjligheten att dra fjärrvärme till Östersundom var ett argument för att inkorporeringen skulle bidraga till "förenhetligandet av samhällsstrukturen" i Helsingforsregionen.


Liksom jag tidigare noterat publicerade Turun sanomat den 16 januari 2008 en artikel med rubriken "Kuntaoikeuden asiantuntija hämmästyi KHO:n ratkaisusta". Jag återger här slutet på artikeln:

Mennola pohdiskelee, miksi Sipoon asian käsittelyn tarkka kulku on ollut yleisessä tiedossa. Ratkaisuhetket ”on tiedetty etukäteen”.

- Herää kysymys, milloin nämä paperit (päätös) on kirjoitettu.

KHO:n päätöksenteon erikoisuutena on pidetty sitä, että ratkaisu on tehty epätavallisessa kokoonpanossa. Kuntaliiton johtava lakimies Heikki Harjula on ollut kolme kuukautta tilapäisenä hallintoneuvoksena KHO:ssa.


I blogginlägget "Oskyldigt dömd. Den 4 januari 2009" skrev jag om HFD:s öppna informationspolicy. Det borde väl inte vara så svårt att ta reda på när beslutet tagits, då tidpunkterna för avdelningssammanträdena är offentliga. För att få veta exakt när i mitten av december 2007 avdelningen som avgjorde fallet Sibbo hade sitt avdelningsplenum (jaostoplenum) besökte jag i dag högsta förvaltningsdomstolen på Unionsgatan 16. I avgörandet av fallet Sibbo deltog förutom HFD:s president Pekka Hallberg, som är ordförande för den första avdelningen (jaosto), även Ahti Rihto, som är eller åtminstone var ordförande för den andra avdelningen. Kanske avgjordes fallet Sibbo på högsta förvaltningsdomstolens plenum (täysistunto)? I varje fall var jag intresserad av att få veta till vilken avdelning t.f. förvaltningsråd Heikki Harjula och de övriga förvaltningsråden som avgjorde fallet Sibbo hörde. På HFD blev jag emellertid upplyst om att detta inte är offentlig information. Man lär dock kunna ansöka skriftligen om att få information om inom vilken avdelning en domare fungerar. Men även om tidpunkterna för avdelningarnas sammankomster är offentliga, lär det inte gå att få information om när avdelningarna sammankom år 2007.
Även om beslutet togs vid en sammankomst en månad före beslutet undertecknades kan "pappren" varit skrivna tidigare. HFD beskriver på sin hemsida behandlingen av ärenden på följande sätt:

När ett lagskipningsärende blir anhängigt vid högsta förvaltningsdomstolen ansvarar en notarie och avdelningssekreterare på avdelningen för det första skedet av målets beredning, som i första hand går ut på att begära in förklaringar och genmälen. Före sammanträdet utreder föredraganden målets faktiska och rättsliga omständigheter och utarbetar ett förslag till avgörande. Efter föredragandens muntliga och skriftliga redogörelse överlägger domarna målet och träffar sitt avgörande under sammanträdet.

På bilden ovan HFD:s plenisal.


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar