Avgränsning av Sibbo storskog. Den 8 september 2007

Både Hufvudstadsbladet och Borgåbladet noterar idagens respektive tidningar att Nyland s miljöcentral har riktat kritik mot förslaget till landskapsplan för Östra Nyland. Miljöcentralen, som är underställd miljöministeriet, säger i sitt utlåtande bl.a. att "Sipoon kunnan ja Porvoon länsiosien muodostama alue on merkittävä koko metropolialueen kehittämisen kannalta ja rakentamisen paine on suuri." Utkastet till landskapsblan torde allt för långt bygga på eftergifter till Helsingfors krav på att koncentrera bebyggelsen i Sibbo till de sydvästra delarna av kommunen. I milöcentralens meddelande "I landskapsplanen för Östra Nyland bör större hänsyn tas till områdets tillväxt" noteras det bl.a. att "Sibbo storskog i Sibbo och Vanda är ett viktigt rekreations- och naturskyddsområde" och att "Nylands miljöcentral föreslår att området utmärks klart och tydligt i landskapsplanen" I själva i utlåtandet formulerar man sig på följande sätt:

Sipoossa ja Vantaalla sijaitseva Sipoonkorpi on merkittävä virkistys ja luonnonsuojelualue. Sipoonkorpityöryhmä II:n loppuraportissa alueelle ei ole määritelty rajoja. Alueen arvojen turvaamiseksi sekä suunnittelun ja käytön kannalta on tärkeää, että alueella on selkeät rajat. Uudenmaan ympäristökeskus esittää että alue osoitetaan maakuntakaavassa selkeästi ja että kaavaselostuksessa lisäksi osoitettu periaatteet alueen käyttämiselle.

Dess värre torde det inte finnas förutsättningar att göra klara gränser för Storskogens rekreations- och naturskyddsområden innan Högsta förvaltningsdomstolen har gjort sitt domslut över statrådets gränsbeslut. Vad månne Kai Kalima och Matti Vanhanen hade tyckt om att Östra Nyland i förslaget till landskapsplan hade betecknat den "färdiga tomtmark" som Helsingfors äger i Sibbo storskog som rekreations- eller naturskyddsområde? Helsingfors går med på att göra sina områden i de nordligare delarna av Storskogen till naturskyddsområde endast under förutsättningen att den planerade inkorporeringen förverkligas, så att Helsingfors kan bygga de södra delarna av Storskogen. I sitt utlåtande till länsstyrelsen från den 29 oktober säger Helsingfors att "Sibbo storskog kan avgränsas regionalt endast i samband med planeringen av den kommande markanvändningen i området." Även kommunindelningsutredare Pekka Myllyniemi har i sin berömda rapport "Kommundelssammanslagning mellan Sibbo kommun, Vanda stad och Helsingfors stad" flera gånger upprepat att "Området för Sibbo storskog kan dock avgränsas endast i samband med planeringen av den framtida markanvändningen på området."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar