VE 3. Den 9 september 2007


I inlägget "Farsartade metrovisioner. Den 29 augusti 2007" föreslog jag att kartbilagan till prememorian för statsrådets gränsbeslut är skapad från samma Power Point-fil som inrikesministeriets karta med kommunindelningsutredare Pekka Myllyniemis förslag från den 30 november. I blogginlägget "Flera alternativ. Den 1 september 2007" noterade jag att kartan med Myllyniemis förslag "Alternativ 2" (VE 2) i utredningsmannens rapport finns på samma karta som alternativet VE 1 och att det därför behövdes en ny karta med endast utredningsmannens officiella förslag. Jag föreslog att denna karta hade skapats genom att gränsen för VE 1 klippts bort från kartan som ingår i rapporten. Exakt så behöver det dock inte ha gått till. Gränsen för VE 1 har nämligen infogats ovan på och därmed troligen senare än gränsen för VE 2 och den nuvarande kommungränsen. (Se bilden nedan.)


I själva verket torde kartorna i Myllyniemis rapport ha gjorts från en karta med hela tre alternativ, VE 1, VE 2 och VE 3. Detta framgår ur Power Point-dian med inrikesministeriets kartbilaga till statsrådets gränbeslut. Då kartbilden konverteras och textrutan ovanför kartan plockas bort blottläggs texten och gränsbeteckningarna som avbildas på den översta bilden i detta blogginlägg. Texten "VE 3" ryms med på själva kartbilden och syns därför på kartbilagan då bilden förstoras. (Se bilden nedan till vänster.) Dessutom finns texten "VE 3" även på kartorna i Myllyniemis rapport med alternativen VE 1 och VE 2, VE 4a, VE 4b samt Helsingfors förslag. (Se bilden nedan till höger.)

I sin rapport skriver Myllyniemi om alternativen VE 1, VE 2, VE 3, VE 4a och VE 4b att "Periaatteellinen lähtökohtaero kaikille tässä käsitellyille malleille on, että Sipoon saaristo pidetään yhtenäisenä ja jätetään Sipoon puolelle, Karhusaarta lukuun ottamatta." Gränsförslagen är anpassade efter Matti Vanhanens uttalande om att skärgården inte behöver ingå i området som ansluts till Helsingfors. Gränslinjen för VE 3, som sträcker sig ända fram till Sibboviken, har Myllyniemi således ritat ut längs kustlinjen på ett bisarrt sätt. Om VE 3 skriver Myllyniemi vidare att "Sipoonlahden suun jälkeen meriraja kulkisi rannan muodon mukaisesti länteen kunnes tavoittaisi vaihtoehtojen 1 ja 2 merirajan." Gränsen för VE 3 sammanfaller alltså delvis med havsgränsen för VE 1 och VE 2. Eftersom alternativet VE 3 ursprungligen har funnits på samma karta som alternativen VE 1 och VE 2 har den del av gränsen för VE 3 som är gemensam med gränsen för de två andra alternativen ritats ut skilt. Detta framgår av att gränslinjen här har färgen 0,0,255 medan den övriga gränsen har färgen 46,46,255. (Se bilden nedan till vänster.) Den svarta linjen för den nuvarande kommungränsen har även här infogats ovanpå gränsförslaget. (Se bilden nedan till höger.) Motsvarande gäller även den tillagda havsgränsen i inrikesministeriets kartbilaga, så av vilken gräns som är ovan och vilken som är under bör det kanske inte dras allt för långt gående slutsatser. I själva verket ligger havsgränsen här tekniskt set ovan på gränsen till land, vilket eventuellt betyder att havsgränsen är en gemensam gräns som ingått i en äldre kartversion.


I sin rapport behandlar Myllyniemi alternativet VE 3, som tecker ungerfär samma landområde som Helsingfors förslag, mycket kort. Myllyniemi skriver att "Vaihtoehto huomioi Puronniityntien itäpuoliset Helsingin omistukset, jotka eivät pinta-alaltaan kuitenkaan ole niin huomattavia kuin saman tien länsipuolella sijaitsevat omistukset." I textrutan på kartbilden noteras desutom argumentet "Ingman ja Sipoonjoki Sipoolla". Syftet med VE 3 tycks vara att rätta till de största bristerna i Helsingfors förslag, men gränslingen för alternativet är så grov att VE 3 inte förefaller vara ämnat som ett seriöst eller färdigt alternativ. I själva verket torde alternativet VE 3 frånsett havsgränsen vara äldre än Helsingfors förslag från den 21 juni 2006. Området motsvarar nämligen området som Jussi Pajunen och Jan Vapaavuori våren 2006 i hemliga förhandlingar hotade att ta av Sibbo med regeringens hjälp ifall Sibbo inte frivilligt gick med på att avstå området som motsvarar Myllyniemis förslag VE 2. Kartan med båda alternativen VE 2 och VE 3 har frånsett havsgränsen iögonfallande stora likheter med kartan med Pajunens och Vapaavuoris två alternativ som Helsingin Sanomat publicerade i samband med artikeln "Helsingin poliitikot haluavat lakaista Sipoo-kohun maton alle" den 19 september 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar