Gränsförslag. Den 3 september 2007


I blogginlägget "Flera alternativ. Den 1 september 2007" berättade jag om hur kartan som fanns som bilaga till inrikesministeriets prememoria till statsrådets gränsbeslut torde ha kommit till. (Se kartan ovan med den kapade gränsen för förslaget VE 2.) Kartan är alltså en bearbetning av kartan med Pekka Myllyniemis två alternativ VE 1 och VE 2, som publicerats i utredningsmannens rapport. Som bilaga till rapporten finns förutom kartan med alternativen VE 1 och VE 2 skilda kartor med alternativen VE 3, VE 4a och VE 4b. Kartan med alternativen VE 1 och VE 2 finns dessutom på sida 50 i rapporten. Där till finns i rapporten ytterligare en karta med Helsingfors förslag från den 21 juni 2006 på sida 33 och en karta med "Ilaskivis förslag" från 1989 på sida 28. Dessa samtliga sex kartor är gjorda på samma kartbotten. Ovanpå detta kartbotten har man ritat ut de nuvarande kommungränserna med svarta linjer med tjockleken 2 pt. Gränserna har ritats ut för en större karta än de som finns i Myllyniemis rapport. Markeringen av de nuvarande kommungränserna är gemensam för de sex kartorna. Därtill finns ett litet ljusrött streck infogat på kartbottnet på samliga kartor.

De nuvarande kommungränserna är exakt utritade på kartbottnet. Gränserna för Helsingfors förslag och Ilaskivis förslag förefaller lika så båda vara exakt kopierade. Däremot torde gränsen för Myllyniemis förslag VE 2 vara mycket inexakt kopierad. (Se "Dåligt kopierad gränslinje. Den 20 augusti 2007".) Detaljer i gränslinjen och jämförelser med lantmäteriverkets tolkning av gränsförslaget visar lika väl att gränsen dragits utgående från ett gränsförslag som ritats av en fackman. Om Myllyniemi här skulle ha fått "tjänstemannahjälp" från inrikesministeriet, så som han själv hävdat, borde gränserna inte ha kopierats så dåligt. Min gissning är därför att Myllyniemi själv kopierat ett gränsförslag, som sedan av någon på inrikesministeriet överförts till det färdiga kartbottnet. Ursprunget till gränslinjen för alternativ VE 2 är inte så svårt att räkna ut. Eftersom "Ilaskivis förslag" var hemligt tills det publicerades i Myllyniemis rapport, bör Myllyniemi eller inrikesministeriet ha fått en kopia av "Ilaskivis förslag" från Helsingfors stadskontor. Månne man inte fått flera kartor med gränsförslag från det hållet.

Helsingin Sanomats redaktör Kimmo Oksanen har på eftermiddagen publicerat ett blogginlägg med rubriken "Vanhanen: metro pientalo-Sipooseen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar