Spörsmål om Sibbo storskog. Den 6 september 2007


Yle Internytt Östnyland har på morgonen publicerat en notis med rubriken "Sibbo Storskog nationalpark?". I notisen berättas att riksdagsman Pertti Salolainen (saml) har lämnat ett skriftligt spörsmål till regeringen om grundandet av en nationalpark i Sibbo storskog. Salolainen anser att det är viktigt att skydda Sibbo storskog, så att området inte splittras och bebyggs som en följd av Helsingfors markövertagande. Salolainen torde höra till dem som inte litar på Helsingfors långa tradition när det gäller att göra ödemark till en integrerad del av tät stadsstruktur.

Suomen luonnonsuojeluliitto och Natur och Miljö föreslog i mars ifjol att Sibbo storskog (Sipoonkorpi) görs till nationalpark. (Se meddelandet "Sipoonkorpi kansallispuistoksi".) I förslaget till nationalpark ingick även den av Helsingfors ägda skogen inom det område som enligt statrådets gränsbeslut skall inkorporeras med Helsingfors. Det torde vara denna skog, dvs områdena 10, 17 och 18 på kartan ovan, som av statsministern beteckanats som "färdig tomtmark". (Klicka på bilden för att förstora den.)

De gröna i Helsingfors och speciellt Otto Lehtipuu har velat se inkorporeringen av sydvästra Sibbo som en möjlighet att skapa en nationalpark i Sibbo storskog. De gröna i Vanda har dock noterat att inkorporeringen enligt Pekka Myllyniemis förslag utgör ett allvarligt hot mot Sibbo storskog. (Se "Adress för Westerkulla. Den 12 januari 2007".) Inkorporeringen hotar där till Naturaområdena vid Borgarstrandsviken, Bruksviken, Torpviken och Kapellviken samt förbindelserna mellan dessa områden och storskogen. På naturskyddsorganisationens webbsidor finns det även en karta ur vilket det framgår att naturskyddsföreningarna föreslagit att hela Husöområdet tillsamammans med den så kallade Västerkullakilen söder om Borgåleden skulle göras till Naturaområde.

---
Föreningen För Sibbo arrangerar tillsammans med Nälkäteatteri utomhusopera i Zachrisbacken den 16 september kl 15. Verket som uppförs är Volter Kilpis Batsheba, som enligt arrangören handlar om "makt och missbruk av makt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar