Markplanering. Den 11 mars 2009


Artikeln "Västersundom skola kan räddas", som Hbl publicerade på nätet igår, finns av någon anledning inte med i dagens tidning. Jag skall i alla fall passa på att citera ur artikeln:

>>Ordförande för direktionen i Västersundom skola, Charlotta Bengs, plockade fram markplanerigen.

– Johan har många gånger sagt att det inte finns planer för Västerkulla-Västersundom-området. Jag har andra uppgifter. Planen för området ska var klar 2010. Delgeneralplanen gör att byggandet kan bli verklighet inom tio år. Det finns uppgifter om att Östersundom och Västerkullakilen ska byggas ut med spårtrafikleder. Och det finns ett samarbetsavtal med huvudstadsregionens städer som innefattar principen om närskolor och samverkan i gränsområdena. Har principerna beaktats? Helsingfors lär ha akut behov av elevplatser. Vi kunde ju till och med förtjäna på att ta emot dem!<<

Västersundom skola har en lång tradition när det gäller att ta emot elever över kommungränsen. Behovet av elevplatser för elever från Östersundom och Gumböle kommer i framtiden att öka. Helsingfors akuta brist på elevplatser för elever från inkorporeringsområdet gäller dock finskspråkiga elever i klasserna 7-9. Vad markplaneringen beträffar är jag mycket skeptisk. Visst finns det uppgifter om att Västersundom liksom Östersundom skall byggas ut med en metrolinje, men dessa uppgifter har främst haft till syfte att motivera en inkorporering av Östersundom. Å andra sidan lär man på vissa håll ha svårt att förneka de påtalade uppgifterna.

Kartan ovan med prognoser för byggande i Vanda fram till år 2019 är ur publikationen Vantaa suunnittelee ja rakentaa 2009, som delades ut till hushållen i Vanda senaste veckoslut.


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar