Om kompromissförslag. Den 23 november 2006

Av dagstidningarna gar åtminstone Helsingin Sanomat, Borgåbladet och Hufvudstadsbladet uppmärksammat gårdagens möte eller busstur med bygg­entreprenörer i Sibbo. Gårdagens möte med utredningsmannen Pekka Myllyniemi i Sibbo högstadium (Kungsvägens skola) har däremot fått mindre uppmärksamhet, fastän den var en nästan lika stor publiksuccé som mötet i Östersundom i måndags. Sibbo kommun har på sin webbplats publicerat en egen rapport från mötet. I dagens Hbl ingår även en liten notis om att Sibbobor invaderar Senatstorget nästa onsdag. Babi Nyberg från "folkrörelsen Rädda Sibbo" (sic!) berättar att man skall demonstrera 16:00 - 17:30 och därefter på läktaren följa med fullmäktigedebatten. Man har bokat åtta bussar och räknar med över tusen demonstranter. Hur många som ryms på läktaren vet jag inte, men Helsingforspolitikerna får nog formulera sig mera taktfullt än än i juni.

I dagens Hufvudsstadsblad ingår även en annons med Sfp:s partiordförande Stefan Wallin. Texterna "RKP suomalainen kansanpuolue" och "Ett litet stort parti" har bytt ut mot texten "89 % vill att Sibbo får behålla sina områden. Sfp håller med till 100 %!" Ställningstagandena på de finlandssvenska socialdemokraternas kongress i Borgå var oerhört betydelsefulla, men det kan inte förnekas att det endast är Sfp som håller med Sibboborna till 100 %. FSD och socialdemokraterna har i första hand tagit avstånd från sättet på vilket Sibbofrågan skötts, inte på innehållet i Helsingfors initsiativ. Även finlandssvenska socialdemokrater har förespråkat en kompromiss som skulle gå ut på att Helsingfors skulle få ett mindre område av Sibbo.

Sibbo och speciellt Sfp i Sibbo har redan gått in för kompromisser. Sibbo skall anslutas till Nylands förbund och kommunen har visat beredskap att i samarbete med Helsingfors planera för 40 000 nya invånare. Att trots dessa eftergifter avstå från en del av kommunen är inte acceptabelt. De förslag till nya gränser som Helsingfors stadsfullmäktige klubbade igenom i juni och och pånytt torde godkänna nästa onsdag var knappast tänkta som slutgiltiga gränser. Det tyder åtminstone det oerhörda kloperi eller alternativt barbari som Helsingfors stadsplaneringskontor gjort sig skyldig till då man ritade ut de föreslagna gränserna. (Se Gränser. Den 15 november 2006, Ny ansökan? Den 14 november 2006, Barbarer eller klåpare? Den 19 september 2006, Den som gapar efter för mycket... Den 26 augusti 2006, Helgerån. Den 7 augusti 2006 och Brutal gränsdragning. Den 6 augusti 2006.)

Att Helsingfors gick in för att ansöka om ett så oförskämd stort område torde endast kunna förklaras med att centerministrarna uppmuntrat staden där till. Det oförskämda och dåligt förberedda förslaget skapade inte bara juridiska problem, utan väckte även ett enormt motstånd. Helsingfors förslag är inte bara taktlöst, utan även otaktiskt. Det var för centerministrarna och stadsrådet dock önskvärt att Helsingfors ansökte om ett tillräckligt stort område, så att regeringen skulle kunna gå in för en "kompromiss". Det ursprungliga större alternativet som innefattade så gott som hela Sibbo skärgård torde dock hos centerministrarna ha upplefts allt för oanständigt, varför en del av skärgården byttes ut mot Sibbesborg, Ingmans mejeri och och hälften av en byggnad i Massby. (Se Barbarer eller klåpare? Den 19 september 2006.) Ändå sade statsminister Matti Vanhanen redan i somras att Sibbo bör få behålla skärgården. Kanske hade han inte noterat att Helsingfors ritat om sitt gränsförsklag, eller så hade han upplysts om att Helsingfors fortfarande gjorde anspråk på Simsalö, som är skärgårdens centrum.

En kompromiss torde höra till de ursprungliga planerna, även om Helsingfors ledning i sitt storhetsvansinne kanske hoppats på att stadens förslag som sådant skulle godkännas av regeringen. Förslag till "kompromisser" i själva gränstvisten är därför förederi mot Sibbo. Vilken domare eller förlikningsman skulle föreslå en kompromiss enligt vilken rövaren skulle få behålla halva bytet? Sibbo bör visa beredskap att förhandla och samarbeta med Helsingfors. Om möjligt kan Sibbo till och med erbjuda ett bra bris för Helsingforsägd mark. Däremot behöver kommunen inte ge efter för Helsingfors territoriella anspråk. Sibbo bör bevaras till 100 %.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar