Sibbofrågan får mycket medieutrymme. Den 9 november 2006

Även dagens Borgåblad tar fasta på sambandet mellan fallet Malms flygfält (se Malm eller Sibbo? Den 8 november 2006) och Sibbofallet. Jan-Erik Andelin inleder sin ledarartikel enligt följande:

År 2006 tycks sonsonen Jussi snarast handla med kommunhalvor än med kolonialvaror. Igår fick utredningsman Pekka Myllyniemi säkert lov att skriva om några stycken i sin snabbutredning om metropolen och Sibbo. Högsta förvaltningsdomstolen förkastade nämligen generalplanen för Malms flygfält i Helsingfors. Det ökar ytterligare trycket på huvudstaden att önska sig bostadsmark i Sibbo. I själva verket hann stadsstyrelsens ordförande Jan Vapaavuori (saml) redan signalera det.

Fallet Sibbo har även i övrigt fått mycket utrymme i medierna denna vecka. I dagens Helsinginsanomat intervjuas "skuggutredningsamannen" Harry Harkimo, som tror att Sibbo med egna krafter kan växa med 40 000 invånare. Det kan Sibbo naturligtvis, men frågan är hur mycket tid som vore lämpligt för en dylik tillväxt. Det vore bättre att en större reserv för bebyggelse sparades för framtiden. Just nu är det speciellt omotiverat att förbruka den reserven. Harkimo menar dock att Sibbo bör bebyggas i rask takt. Jag delar inte hans syn, men det goda med Hjallis är att Helsingfors samlingspartistiska ledning kommer att få det mycket svårt att argumentera emot Harkimos och Ekströms utredning, som skall vara klar före månadsskiftet.

I måndags stod det klart att 1287 anmärkningar mot Helsingfors annekteringsanhållan hade lämnats in i Sibbo. Det är ett överlägset finländskt rekord. (Se Bbl.) Jag väntar ännu på att Vanda och Helsingfors skall meddela hur många anmälningar som har lämnats in dessa två övriga berörda kommuner.

Helsingin Sanomat satsade i måndags en hel sida på Sibbofrågan. Jag har tidigare kommenterat att man här valde fel karta. (Se Samarbete är styrka. Den 7 november 2006.) Texterna i måndagens Helsinginsanomat handlar huvudsakligen om markägarna i sydvästra Sibbo. I en kommentar säger Merja Salmela att "mahdollisuudet saada lähitulevaisuudessa kohtuuhintaisia, maanläheisiä asuntoja tuntuvat katoavan mustaan aukkoon." Hon undrar därför om det inte vore enklast att ansluta hela Sibbo på en gång till Helsingfors.

I en kolumn i gårdagens Hufvudstadsblad skriver professor Bo Lönnqvist om förföriska ord i allmänhet och ordet nationell i synnerhet: "När minister Rajamäki med terrorism som skräckskenario motarbetar invandring och flyktingar och minister Manninen ser Helsingfors annektering av det kulturellt svenska Sibbo som en nationell fråga, kallas saken på annat håll för passiv etnisk utrensning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar