Åbo tar efter Helsingfors. Den 14 juni 2007


Ledaren i dagens nummer av Borgåbladet har rubriken "Jämn kamp om Sibbo när regeringen röstar". Dessutom ingår i tidningen FNB:s notis "Sibbofrågan avgörs inom två veckor". Av pressklippet framgår att ledaren i gårdagens Åbo Underrättelser hade rubriken "Rävspel och jävspel".

"Sibbofrågan behandlas före månadsskiftet" är rubriken på en artikel i dagens Hufvudstadsblad.

"Sibbo-frågan avgörs snart" är rubriken på en notis som publicerats av Yle Mellannyland. "Sibbofrågan löses nästa vecka?" är rubriken på motsvarande notis på Yle Östnylands sidor.

Ledaren i dagens Helsingin Sanomat har rubriken "Ministereillä oltava rohkeutta päättää Sipoon rajansiirrosta". Helsingin Sanomat visar ingen förståelse för ministrarnas val att jäva sig - och inte för ministrarnas domarroll i juridiskt-administrativa ärenden i allmänhet heller. Det är märkligt att man inte kan eller inte vill se en väsentlig skillnad mellan beslutsfattande i "Sibbofrågan" och beslut om byggande av kärnkraftverk. HS klagar på att själva substansfrågan fallit i skym undan av frågan om jäv, men jag anser att just denna fråga är central i fallet Sibbo. Varför jävade sig Vanhanen genom sina ställningstaganden för en annektering? Antingen hade statsministern inte förstått sin egen domarroll, eller så var det meningen att "Sibbofrågan" aldrig skulle behandlas i statsrådet. Det senare argumentet argumenterar jag för i gårdagens blogginlägg "De sista inseglen. Den 13 juni 2007". Thors får i Helsingin Sanomats ledaren beröm för sitt "mod", men ledarskribenten torde ha en annan åsikt i frågan än thors. Jag återger här det sista stycket i ledaren:

Ministerit ovat tässä asiassa jo riittävän pitkään puhuneet aidan sijasta seipäistä. Kenelläkään ei tunnu olevan enää rohkeutta korostaa rajansiirron myönteisiä puolia. Se nähdään pelkästään Sipoon syömisenä, vaikka taustalla on koko Helsingin metropolialueen etu. Nyt tarvitaan poliittista johtajuutta ja siirtymistä sanoista tekoihin. Sipoo-päätös on tehtävä ennen ministereiden kesälomia.

Gårdagens Karlsson i HS handlar om Sibbofrågan. Det gör även Päivän kysymys. Se bilden ovan.

I dagens nummer av Uutislehti 100 ingår en kort version av FNB:s notis med rubriken "Sipoo-liitoksesra päätetään ehkä ensi viikolla". I notisen säges det att "Jos päätöstä ei saada ensi viikolla aikaiseksi, kysymys pyritään ratkaisemaan 28. kesäkuuta." I tidningen Metro har FNB:s notis rubriken "Sipoo-päätös ensi viikolla". Här berättas det att Astrid Thors är på resa nästa vecka och att, så om inkorporeringsbeslutet inte sker nästa vecka, så är följande möjlighet att avgöra Sibbofrågan den 28 juni.

De senaste dagarna har det publiceratsså mycket om fallet Sibbo att min pressöversikt inte riktigt hunnit med. Jag har även haft jobb, studier och familj att sköta. Jag får lov att kompletera i efterhand. I går kväll publicerade MTV3 en notis med rubriken "Sipoo-kiista hiertää keskustaa". Vanhanen som inför riksdagsvalet med hänvisning till sin domarroll inte villa ta ställning i Sibbofrågan kommer plötsligt med klara ställningstaganden. Paradoxalt tror sig statsministern nu kunna ta del i diskussionen för att han jävat sig eller tänker jäva sig. Jag citerar ur MTV3:s notis:

Lähestyvä päätös Sipoon alueiden pakkoliittämisestä Helsinkiin jakaa keskustan johdon rivejä. Puoluesihteeri Jarmo Korhosen (kesk.) kanta Helsingin havittelemaan Sipoon osien pakkoliitokseen on selvä.

- Tämä 95 prosenttia, sipoolaisten kanta tulee ottaa huomioon. He eivät halua pakkoliitosta ja keskusta ei kannata pakkoliitoksia, Korhonen sanoo.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) puolestaan pitää pakkoliitosta välttämättömänä.

- Ei kannata pelätä sitä, että olisi jonkinlainen ennakkotapaus. Tämän jutun tekee poikkeukselliseksi erityisesti kaksi asiaa. Toinen on se, että Helsingin kaupunki omistaa tällä alueella lähes tuhat hehtaaria maata. Sellaista ei paljon muualta maasta löydy ja sitten toinen tekijä; kun katsoo tämän seudun yhdyskuntarakenteen karttaa, niin tämä on vähän muotopuoli, Vanhanen sanoo.

På samma sida som ovanciterade artikel finns en länk till ett videoklipp från sjuans nyheter. På inslaget säger Vanhanen att Sibbo inte blir ett prejudikat. Hans argument är bättre formulerade än Mari Kiviniemis "Helsingfors är Finlands enda huvudstad", men argumentet torde sakna juridisk relevans. I inslaget intervjuas även Rakel Hiltunen, som även här beskyller de ministrar som meddelat att de jävat sig för ansvarsflykt.

Huruvida partiorförandena Jyrki Katainen (saml) och Stefan Wallin kommer att jäva sig torde ännu vara öppet. Följer Katainen Vanhanens resonemang kan han ha skäl att jäva sig. Visserligen har Katainen inte på långt när haft en lika aktiv roll som Vanhanen och vad jag vet har han inte i egenskap av minister uttalat sig i frågan, men före valet tog han klsrt ställning både för sin och Samlingspartiets del. Jag citerar ur artickeln "Sipoota ei auta enää mikään", som publicerades på Helsingin Sanomats webbplats den 24 januari:

"Tässä asiassa jatketaan Sdp:n ja Keskustapuolueen viitoittamalla tiellä", kokoomuksen puoluejohtaja Jyrki Katainen sanoi keskiviikkona, kun kysyin häneltä asiasta.

Katainen: "Kohtuuhintainen asuminen, ympäristöystävällinen liikenne ja pääkaupunkiseudun kilpailukyky ovat tämän alueen tärkeät ratkaistavat ongelmat."

"Liitoksesta vallitsee pääkaupunkiseudulla laaja poliittinen yhteisymmärrys. Kaikki ovat sen takana paitsi Rkp."

"Itäsuomalaisena voin lisäksi sanoa, että pääkaupungin menestys ei ole maakunnilta pois. Metropoli on tärkeä koko Suomelle."

Den ovanciterade artikeln publicerades i Helsingin Sanomat följande dag. Samma dag (den 25 januari) kunde man läsa följande i Hufvudstadsbladet:

– Det råder ju en bred politisk enighet, alla partier i regeringen utom sfp är för gränsjusteringen, säger Katainen.

Ifall det drar ytterligare ut på tiden och en ny regering hinner tillsättas där han själv sitter tror Katainen inte att beslutet blir annorlunda.

– Hur ledsamt det än är att kommunerna inte kunnat komma överens, skulle jag nog besluta på samma sätt som minister.

Sedan Wallin blev minister har han uttalat sig mycket försiktigt i Sibbofrågan. Undantaget är en valannons med hans porträtt där det säges att Sfp är 100 % av samma åsikt som 93 % av Sibboborna. Jag skulle inte betrakta detta som ett ställningstagande. Här är det strängt taget inte orförandes åsikt som förs fram, utan partiets. Budskapet är att partiet till 100 % respekterar resultatet i folkomröstningen. I mina ögon är det inte Wallin eller ens Sfp som kommuniserar budskapet, utan reklambyrån. Jag har svårt att se vad Wallin skulle riskera genom att ta del i beslutsfattningen i "Sibbofrågan". Vill någon besvära sig, så kan de lika bra besvära sig över att Thors, som uttalat sig på sin blogg och varit ordförande för Folktinget, föredrog ärendet.

Yle Åboland har på eftermiddagen publicerat en notis med rubriken "Åbo kräver kommunsamgångar eller mark". Jag citerar ur notisen:

Åbo stad har i all tysthet förberett en annektering av delar av grannstaden S:t Karins. Planerna är ett alternativ, som Åbo vill ta till om staden inte får till stånd ett bredare interkommunalt samarbete med kommunerna kring Åbo eller en direkt kommunsammanslagning.
...

Om de övriga kommunerna i Åbo stadsregion avvisar Åbos inviter till samgång kommer Åbo att överväga en anhållan om att få annektera delar av S:t Karins för att råda bot på sin brist på attraktiva småhustomter. Det område, som enligt de här uppgifterna skulle vara aktuellt är Ala-Lemu-området, det vill säga det område, där S:t Karins redan har börjat planera högsklassiga småhusområden.

Månne det tröstar S:t Karins att Helsingfors är Finlands enda huvudstad? Parallellerna till fallet Sibbo är iögonfallande. Att en inkorporering av sydvästra Sibbo ur Helsingfors synvinkel är ett alternativ till en sammanslagning av städerna i huvudtsradsregionen har dock inte fått någon större uppmärksamhet i medierna. Själv har jag bl.a. i blogginläggen "Sydvästra Sibbo och huvudstadsregionen. Den 8 april 2007" och "Stadsstaten Helsingfors. Den 9 april 2007 " noterat att sydvästra Sibbo utgör ett alternativ till en samanslagning av huvudstadsregionens kommuner. Även när det gäller Helsingfors handlar förslaget till inkorporering om brist på attraktiva småhustomter och konkurrens om goda skattebetalare.

Skattesystemet är ett problem, men en inkorporering av sydvästra Sibbo är minsann inte en lösning på problemet. Helsingfors är här inte alls så unik som förespråkarna för "Finlands enda metropolområde" låtit påskina. Godkänner statsrådet - och HFD - Helsingfors eller utredningsman Pekka Myllyniemis förslag, kommer kommunminister Mari Kiviniemi inte att hinna med annat än att behandla förslag till ändringar i kommunindelningen. Kiviniemi kan kanske avfärda Åbos och andra städers förslag med motiveringen att Helsingfors är Finlands enda huvudstad, men nästa kommunminister kan vara en socialdomkrat. Här har den borgerliga regeringens ministrar någonting att begrunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar