"Sibbofrågan ännu utan minister" är rubriken på en artikel i dagens Borgåblad. Borgåbladet kan berätta att man ännu inte bett biträdande justitiekansler Jaakko Jonkka om något utlåtande i fråga om ministrarnas jäv i Sibbofrågan. Detta tolkar Bbl som ett tecken på att ingen minister ännu utsetts att bereda ärendet. Å andra sidan skriver tidningen att vissa rykten inom regeringskretsarna låter förstå att det blir försvarsminister Jyri Häkämies (saml) som får uppgiften. Borgåbladet skriver där till att Astrid Thors (sfp) eventuellt också tackar nej med samma motivering som Mauri Pekkarinen (c).
I dagens utgåva av Borgåbladet ingår även en artikel med rubriken "Biskopen vill skynda långsamt med kommunreformen" där Sibbofrågan omnämns. Jag citerar ur artikeln:
Sibbofrågan är ett utmärkt exempel på hur illa informerade både utredare och ministerium var menar Björkstrand.
– Man begärde inte ens ett officiellt utlåtande av Sibbo kyrkliga samfällighet. Trots att det i allra högsta grad berör församlingarna.
Andliga frågor väger lätt i jämförelse med ekonomiska värden.
– Om man nu bara som Vapaavuori talar om att det är viktigt för Helsingfors bostadsproduktion, är det nog att se väldigt enögt på situationen. Det handlar om kulturtraditioner som går sekler tillbaka i tiden.
De nuvarande strukturerna har en lång historisk bakgrund med socknar som ursprungligen var kyrksocknar. Det var först på 1860-talet som man fick en uppdelning i kommun och församling.
I dagens Hbl ingår ett ledarstick med rubriken "Sibbo blev en samvetsfråga".
Yle Östnyland har på publicerat en notis med rubriken "Pekkarinen eller Thors för Sibbofrågan?". Jag citerar ur notisen:
Inrikesministeriets kanslichef Ritva Viljanen bekräftar att det fortfarande är oklart vilken minister som föredrar ärendet, men det blir antingen handels- och industriminister Mauri Pekkarinen eller EU-minister Astrid Thors.
Inrikesministeriet beredning av ärendet är klar och kanslichefen säger att det är helt möjligt att beslut fattas ännu före midsommaren.
Lyssna även till ljudklippet "Kanslichef Ritva Viljanen beklagar förvirringen". I intervjun säger Viljanen säger att man har diskuterat med Pekkarinen och med Thors och tror att man om några dagar kan kan svara på frågan vem som skall föredra ärendet. På frågan vem det är som slutgiltigt skall fatta beslut om vem som föredrar svarar Viljanen något undvikande att Pekkarinen måste besluta om han skall ta hand om ärendet eller inte.
Yles eller Radio Vega Östnylands uppgifter strider alltså mot ryktena som säger att försvarsminister Jyri Häkämies skulle få upgiften att föredra Sibbofrågan. Uppgifterna förefaller även strida mot ryktena som säger att Astrid Thors inte skulle "få" eller inte vill föredra frågan. Om det är så att beredningen av ärendet är klart, så frågar jag mig vem som har lett beredningen och om det inte även här kan finnas ett jävproblem. För övrigt finns det formellt inte någon "Sibbofråga" att ta ställning till, utan det existerar två skilda färslag till ändring av kommunindelning. Inrikesministeriet måste antingen avvisa förslagen eller föra förslagen vidare till statsrådet.
Ossi Savolainen har valts till ny landskapsdirektör för Nylands förbund. Savolainen tillträder tjänsten vid årskiftet, men till Yle har Savolainen redan idag hunnit säga att Nylands och Östra Nylands förbund kunde slås samman fast med det samma. Jag frågar mig varför Savolainen i så fall sökte tjänsten eller varför Nylands förbund överhuvudtaget lediganslog tjänsten, om man tycker att det räcker med ett förbund och därmed en enda landskapsdirektör. Det finns ju redan en nyländsk landskapsdirektör i Borgå...
Min gissning är att statsministern och kommunministern kommer att driva igenom en "sammanslagning" av de nyländska förbunden, fastän Vanhanen inför valet uttryckte sitt stöd för Östra Nylands förbund. Orsaken är att man vill kompensera Helsingfors för den oförverkligade Sibboannekteringen. Ändå tvivlar jag på att det för Helsingfors och Nylands förbund egentligen spelar någon större roll om det finns ett eller två nyländska förbund. En orsak till att Helsingfors hållit en sammanslagning av förbunden på agendan torde vara att man velat hota och köpslå med Sfp och Sibbo om en annektering. Hade Sfp och Sibbo gått med på en annektering av sydvästra Sibbo, så hade Helsingfors "tillåtit" att Sibbo förblivit medlem i Östra Nylands förbund. Omvänt torde det åtminstone gälla att Helsingfors och Nylands förbund väntade med initiativet till en sammanslagning av landskapsförbunden, för att kunna använda landskapsfrågan som ett vapen i Sibbofrågan. Hade man lyckats lura Sibbo att frivilligt gå med på en annektering, så hade förslagen till ändring i kommunindelningen möjligtvis haft lagliga förutsättningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar