En höna av en fjäder? Den 5 juni 2007

Huvudnyheten på första sidan i dagens nummer av Borgåbladet har rubriken "Sibbofrågan avgörs före midsommar?". Texten är kort och har ingen fortsättning på annan plats i tidningen. Det ser ut som om nyheten skulle ha tagits med just före pressläggning, men nyheten baserar sig helt på intervjun med bostadsminister Jan Vapaavuori i Huomenta Suomi i MTV. Kanske är det bara så att Borgåbladet inte har mera att säga i den viktiga frågan. Jag har en känsla att Bbl nåtts av rykten som man inte omnämner. Risken är dock stor att man här gör en höna av en fjäder. Borgåbladet har talat med kommundirektör Markku Luoma, som inte har hört någonting från regeringen. Luoma undrar varför Vapaavuori uttalar sig då han jävat sig i ärendet.

Gårdagens stora nyhet finns även i dagens Hbl. Rubriken är här "Sibbobeslut före midsommar?" Även i Hufvudstadsbladet baserar sig nyheten på vad Jan Vapaavuori säger sig tro.

För tillfället har jag inga andra belägg för att statsrådet skall ta Sibbofrågan till behandling före moidsommar än Vapaavuoris vaga uttalanden och Christel Liljeströms blogginlägg, där Liljeström säger att "Budet går att 'någon' minister skall föredra annekteringen positivt till statsrådet på onsdagen innan midsommar." Jag skulle inte vara helt överaskad om det visade sig att "budet", som Liljeström skriver om, kommer direkt från bostadsministern, som skall gästa Sibbo nästa vecka. Frågan är hur ny informationen är, när löften har getts om en "positiv" föredragning innan midsommar. Statsrådet har inte många allmänna sammanträden kvar före midsommar eller utgången av juni och sammanträdet veckan före midsommaren torde undantagsvis vara redan på onsdagen. Om statsrådet fattar beslutet i Sibbofrågan senare torde den föreslagna ändringen i kommunindelningen inte kunna förverkligas vid ingången av år 2009. Ytterligare fördröjningar kan lätt tolkas så att påståendena om brådska för ett år sedan var rena svepskäl för ett kuppartat beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar