Den enda tvångssammanslagningen. Den 29 september 2011


I tisdagens nummer av Hufvudstadsbladet och Borgåbladet presenterades ett förslag att i samband med  dela Sibbo i två delar, varav den ena skulle anslutas till Helsingfors och den andra till Kervo-Träskända-Tusby. Förslaget baserade sig en karta i lördagens nummer av Helsingin Sanomat. (Se "Halva Sibbo till Helsingfors. Den 27 september 2011".) Samtidigt presenterades i de båda svenska tidningarna kommunfullmäktigeordförande Christels Lilljeströms (sfp) motförslag, enligt vilket östra Sibbo skulle anslutas till Borgå. I gårdagens nummer av Hufvudstadsbladet och Borgåbladet ger de två tidningarna stort utrymme för reaktionerna mot att dela Sibbo i två eller tre delar. Även Helsingin Sanomat upmärksammade i en artikel med rubriken "Ruotsinkieliset näkevät kuntaremontissa useita uhkakuvia" reaktionerna på förslagen att spjälka upp Sibbo. Tidningen publicerade även en karta vars "källa" är Christel Liljeström.

Kommundirektör Mikael Grannas påekade igår på Twitter att "Alla kommande kommunstrukturkartor är spekulationer."

Kommunminister Henna Virkkunen förnekade igår i riksdagen att regeringen vill driva igenom kommunreformen genom tvång. Hon noterade bl.a. att det i regeringsprogrammet inte talas om tvångssammanslagningar. Centern fick svar på tal av Pia Viitanen (sdp), som noterade att den enda tvångssammanslagningen som gjorts de senaste åren är att delar av Sibbo tvångsanslutits till Heklsingfors av den centerpartistiska kommunministern Hannes Manninen.I TV-nytt noterade även Stefan Wallin (sfp) att det var "en centerledd regering och en center kommunminister som drev iegom tvångsannekteringen av Sibbo".

Yle publicerade igår kväll en text med rubriken "Framtiden bör diskuteras i Sibbo nu!" I artikeln, som baserar sig på en intervju med Christel Liljeström för Radio Vega Aktuellt 17, kan man läsa följande:

Sibbo kommunfullmäktiges ordförande Christel Liljeström har inte gett upp hoppet på ett självständigt Sibbo men hon säger att man har varit för godtrogen.

- Vi trodde väldigt starkt på ett kommunalt självstyre, men det trampades nog ner i golvspringan säger Liljeström.

Kommunministern håller fast vid att kommunreformen inte kommer att genomföras med tvång. Enligt Liljeström beror det på hur man väljer att definiera tvång.

- Mitt första hemma skulle vara Borgå rent kulturellt och språkligt, men kollektivnätet byggs ut mot Helsingfors så en orientering österut är nog inte längre möjlig. 

Liljeström noterar i intervjun i Aktuellt 17 att Helsingin Sanomat "veriefierar sin karta med Nylands förbund, kommundirektörer och riksdagsmän". Jag har faktiskt missat att tidningen uppgett denna källa.

HS 24.9 2011 s A5Yle publicerade igår även en märklig nyhet med rubriken "Tomtmarken tar slut i Helsingfors".

Arbetarbladet publicerade igår en kolumn av Jacob Söderman med rubriken "Upp till kamp, Sibbo!" I kolumnen kan man bl.a. läsa följande:

Eller varför skall Sibbo, Ingå eller Sjundeå som har liten arbetslöshet, ekonomiskt sund åldersstruktur, skälig lånenivå, positiv inflyttning, stort område och enorma utvecklingsmöjligheter bli utmarker för ett avlägset centrum? ...

Upp till kamp Sibbo, Sjundeå, Ingå, Hangö...och håll ut!

Det kommer en dag då tron på de stora, stora enheterna brister som en såpbubbla och man äntligen tar itu med att verkligen förbättra villkoren för den kommunala servicen ...i samråd med människorna i kommunerna.

I ledaren "Kaupunkikilvan startti ammuttiin" i gårdagens nummer Helsingin Uutiset kan man läsa följande:

Pääkaupunkiseudulle tulee varmaankin kaksi-kolme vaihtoehtoista esitystä. Tuhoon tuomituimmalta näyttää seudun neljän kaupungin yhteenliittäminen.

Sen sijaan Helsingin seudun jakaminen kahteen-kolmeen osaan saattaisi onnistua: Helsinki-Vantaa-Sipoo olisivat jatkossa ”Itä-Helsinki”. Espoo, Kirkkonummi, Siuntio... olisivat Länsi-Helsinki. Ja pohjoiset kehyskunnat Pohjois-Helsinki.

Redaktör Risto Hietanen presenterade nästan exakt samma modell med samma benämningar för några år sedan:

Diskussionen om den nya Sibbofrågan fortsätter i dagens nummer av Hufvudstadsbladet och Borgåbladet. I Hufvudstadsbladet ingår ett ledarstick med rubriken "Sibbo kan rita sin egen karta". Tidningen har även publicerat en insändare med rubriken "Ett enda Sibbo". Samma insändarartikel har i Borgåbladet publicerats under rubriken "Ett enda Sibbo, intakt".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar