Muoti-ilmiö. Den 6 november 2011

Sipoon Sanomat 3.11 2011 s 3

Diskussionen om den nya kommunreformen och dess följder fortsätter i senaste nummer av Sipoon Sanomat. Bl.a. finns här en artikel med rubriken "'Ei muuta vaihtoehtoa kuin itsenäinen Sipoo'" och underrubriken "Kunnanjohtaja pelkää, että kuntaliitos näivettää Nikkilän".I sig är fenomenet inte unikt för Sibbo. Kommunreformen och kommunsammanslagningar diskuteras livligt i många kommuner. Inkorporeringen av sydvästra Sibbo och förslagen att spjälka upp kommunen gör ändå situationen speciell i Sibbo.


Sipoon Sanomat 3.11 2011 s 2

I samma nummer av Sipoon Sanomat ingår en kolumn av Kaj Lindqvist (sfp) med rubriken "Sipoo on vahva peruskunta". (Lindqvist är förutom kommunstyrelsemedlem utbildningschef på kommunförbundet.)


Sipoon Sanomat 3.11 2011 s 2

I mitt inlägg "Trettio kilometer. Den 31 oktober 2011" noterar jag Christel Liljeströms (sfp) svar i Sipoon Sanomat 27.10 2011 på Monika Hämäläinens (ysi) insändare i Sipoon Sanomat den 20 november. I senaste nummer av tidningen har Hämäläinen i sin tur svarat på Liljeströms insändare.


Sipoon Sanomat 3.11 2011 s 2

I samma tidning har även Clara Lindqvist (ysi) svarat på Liljeströms svar.

http://www.mirule.org/video/478/pm/353

Den aktuella diskussionen fördes även på kommunfullmäktigemötet den 3 oktober, om än formellt i form av frågor till kommundirektören. Mellan raderna var åtminstone en del av "frågorna" kritik mot Liljeströms utspel i medierna om en alternativ spjälkning av Sibbo. Diskussionen kan man ta del av på en video på webbplatsen mirule.
Senast i gårdagens inlägg "Tjugo regionkommuner. Den 5 november 2011" har jag noterat hur riksdagens talman Eero Heinäluoma (sdp) indirekt kritiserat den nya kommunreformen eller åtminstone beredningen av reformen. Medan det samlingspartistiska språkröret Nykypäiväs redaktör Satu Schauman i ett blogginlägg med rubriken "Schauman: Heinäluoma pesee käsiään kuntauudistuksesta" kritiserar Heinäluoma för att svika sitt ansvar, har nu även riksdagens förre talman Sauli Niinistö (saml) ifrågasatt reformen i en intervju i gårdagens nummer av Uusimaa och Keski-Uusimaa. På tidningarnas webbplats har man publicerat en kort text med rubriken ”'Onko kuntaliitoksista tullut muoti-ilmiö?'” Härkan man läsa följande:

Presidentinvaalikampanjassa kansalaiset ovat purkaneet maakunnissa ehdokkaille tuntojaan muun muassa hallituksen kaavailemasta suuresta kuntauudistuksesta. Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö pohtii, onko kuntaliitoksista tullut hallinnollinen muoti-ilmiö. Hän sanoo ymmärtävänsä, että monet kansalaiset kokevat kotikuntansa osin identiteettiasiana.

– Jotenkin soisi, että sille jäisi käyttötilaa, Niinistö sanoo.

Yle noterade igår Niinistös uttalande i en notis med rubriken "Niinistö: Kuntaliitoksista tullut muoti-ilmiö".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar