Grön förort. Den 10 juli 2011I mitt inlägg "Begreppsförvirring. Den 8 juli 2011" skrev jag om hur både Helsingfors stad och medierna har börjat använda benämningen Östersundom som en beteckning på hela området för den gemensamma generalplanen, som även omfattar områden som hör till Sibbo och Vanda. I dagens nummer av Helsingin Sanomat ingår en ledarartikel med rubriken "Östersundomista vihreä lähiö", där man fortsätter att förväxla begreppen. Helsingin Sanomat publicerade den 7 juli en artikel med rubriken "Uusien lämmönlähteiden testikenttä" (se "Testikenttä. Den 7 juli 2011"). Enligt tidningen Helsingfors Energi göra Öttersundom (Östersundomini alue) till ett testfält, men här kan man anta att det med Östersundom syftas på antingen stadsdelen Östersundom eller (stor)distriktet Östersundom, som i praktiken omfattar hela inkorporeringsområdet. Nu skriver Helsingin Sanomats ledarskribent emellertid att "tilaa on 45 hehtaaria".

Det är området för den gemensamma generalplanen som är cirka 45 000 hektar eller 45 kvadratkilometer stort. Enligt Helsingfors stadsplaneringskontors uppgifter är "Östersundomin alue" (inkorporeringsområdet) 28 km² stort. Av detta område utgörs endast 24 km² av land eller fast mark. Helsingin Sanomats ledarskribent syftar dock medvetet på området för den gemensamma generalplanen och det är just detta område som ledarartikeln handlar om. Majvik, som har blivit någonting av ett skyltfönster för det "gemensamma Östersundom" hör ännu till Östersundom by, men det hör varken områdena i Vanda eller Granö, som hör till Granö by.

I övrigt innehåller ledarartikeln i  Helsingin Sanomat en del intressanta kritiska kommentarer om utkastet till gemensam generalplan för "Östersundom". Jag återger här slutet på artikeln:


Pääkaupunkiseudun ja koko Uudenmaan asukkaille tärkeää Sipoonkorven kansallispuistoa ei saakaan unohtaa Östersundomia kaavoitettaessa. Tarvitaan viherkäytäviä, jotta puisto hengittäisi meren suuntaan.

Ensimmäisessä maankäyttösuunnitelmassa viherkäytäviä ei kuitenkaan ole riittävästi, vaikka hyvään maankäytön suunnitteluun kuuluu se, ettei arvokkaita luontokokonaisuuksia pirstota tehokkaan rakentamisen nimissä.

Östersundom on ainutlaatuinen, monin paikoin neitseellinen alue. Pääkaupunkiseudun kunnilla olisi nyt mahdollisuus suunnitella kokonainen ekotehokas kaupunginosa. Tähän tilaisuuteen kannattaisi tarttua. 
I gårdagens inlägg skrev jag om Facebooks gilla-knapp och Googles +1-knapp, med vilken man kan både "gilla" och "rekommendera". Så som en del läsare säkert har noterat, så finns det på en del webbplatser och -sidor istället för en knapp med texten "Gilla" en knapp med texten "Rekommendera" (Suosittele, Recommend). Även på Helsingin Sanomats webbplats kan man "rekommendera" istället för att "gilla", men i praktiken betyder det samma sak. I högra marginalen på denna sida finns en ny ruta med "rekommendationer" eller blogginlägg som någon "rekommenderar", men i praktiken består listan av inlägg som någon "gillat". Idag erbjuder jag dock möjligheten att exklusivt "rekommendera" detta inlägg.