Ekonomisk förlust. Den 5 december 2007

Christel Liljeström alias Doris Lundström har sent i går kväll i ett blogginlägg noterat att statsrådets gränsbeslut förhindrar Sibbo kommun att göra en planeändring på Björnsö. Att Sibbo lockar goda skattebetalare till Björnsö ses inte i Helsingfors med blida ögon, men för Sibbos del handlar det om att få ut pengar innan området eventuellt inkorporeras av Helsingfors. Att Sibbo nu inte kan förverkliga den planerade försäljningen av 40 tomter på Björnsö betyder ekonomisk förlust för kommunen. Principiellt är det intressant att statsrådets uppenbarligen olagliga beslut så konkret förorsakar ekonomisk skada för Sibbo kommun. Jag undrar om någon kan ställas till svars för den skadan. Fallet Sibbo innehåller även andra straffrättsliga frågor, som inte hör till Högsta förvaltningsdomstolens ansvarsområde.

Fastän jag inte hunnit långt i Jouko Tikkanens bok Sipoon ryöstö har boken redan gett mig mardrömmar. Personerna i boken är verkliga personer, men deras namn har med några få undantag ändrats. Läsaren måste nu hålla reda på en hel del fingerade namn. Som lärare har jag i höst varit tvungen att lära mig ett hundra tal namn på nya elever. I natt drömde jag att de alla hade fått nya fingerade namn... De fingerade namnen i Tikkanens bok är ofta humoristiska och lätta att komma ihåg, men läsningen hade åtministone för mig varit lättare om Tikkanen hade använt riktiga namn. De fingerade namnen skyddar på inget sätt de berörda. Det är t.ex. fullständigt uppenbart att det är Jan Vapaavuori som gör sig skyldig till stöld och misshandel.

Det är inte bara personerna i Sipoon ryöstö som är verkliga. Tikkanen alias Jukka Takkunen har direkt kopierat repliker från medier och flera sidor i boken är direkt kopierade från diskussionsprotkollet från Helsingfors stadsfullmäktigemöte den 21 juni 2006. Tikkanens bok är inte intressant minst för att den avslöjar det verkliga händelseförloppet. Tyvärr är det ofta svårt att avgöra när händelseförloppet medvetet är fiktivt och när Tikkanen försöker skildra händelserna så som han själv uppfattat dem. Att Tikkanens tolkning ställvis skiljer sig från min uppfattning kan delvis bero på att Tikkanen representerar "oppositionen" i Sibbo före den 21 juni 2006. (Numera förefaller det vara den före detta finska oppositionens politiska linje som gäller i kommunen, fastän Sfp fortfarande besitter de centrala posterna och tillsammans med de gröna fortfarande bildar majoritet i kommunfullmäktige.)

Sambandet mellan KSSR och dallet Sibbo berörs i förbifarten då Tikkanen gällande den 10 april 2006 skriver att "Kuntaministeri Manne Ryyninen pitää Helsingin esitystä taivaanlahjana, kun kuntien palvelurakenneuudistukseen tähtäävä Paras-hanke takkuaa." Desto mera redogör inte Tikkanen för Manninens motiv, vilket föranleder författaren att leka med tanken att det bakom annekteringsplanerna finns ryska intressen. Replikerna som i boken yttras den 10 april är för övrigt även de från den 21 juni.

I Sipoon ryöstö går Sfp med ministrarna Stefan Ekman (Jan-Erik Enestam) och Erik Welin (Stefan Wallin) i spetsen med på en annektering av sydvästra Sibbo på villkoret att Sibbo får stanna kvar i Östra Nylands förbund. Detta torde inte vara ren fiktion, men verkligheten är nog här långt mera komplicerad än romanen. På grund av inre splittring i Sibbo kunde man sommaren 2006 inte dementera påståendena om ovilja till samarbete. Så väl från Sfp:s som från "oppositionens" sida hade man i Sibbo varit villiga att förhandla och samarbeta med Helsingfors, men på delvis olika villkor.

Ur Sipoon ryöstö framgår det även att Helsingfors hade nöjt sig med ett 3 000 hektar stort område som sträckte sig endast till Immersbyvägen, ifall Sibbo frivilligt hade gått med på en inkorporering. I praktiken motsvarar området utredningsman Pekka Myllyniemis förslag. I boken är det Sulo Armainen (Arno Sulonen) vid inrikesministeriet som föreslår att det utnämns en utredningsman, men här torde det ensdast handla om en gissning. (Det var Sulonen som ansvarade för den kontroversiella beredningen av statsrådets beslut.) För att inte förstöra spänningen skall jag inte avslöja allt om händelseförloppet i Sipoon ryöstö, men jag skall skall fortsätta kommentera boken .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar