Ett berg av dokument. Den 3 december 2007

Hufvudstadbladet har tidigt på eftermiddagen publicerat en notis med rubriken "Sibbobeslut tidigast i januari". Jag citerar ur notisen:

Det fanns små förhoppningar, eller farhågor, om att inkorporeringen av sydvästra Sibbo till Helsingfors skulle välsignas av HFD ännu på 2007 års sida. Så blir det knappast, säger infromationschef Teuvo Arolainen.

Enligt honom sammanträder sektionen som granskar Sibboärendet i mitten av december. Sektionen leds av Högsta förvaltnningsdomstolens president Pekka Hallberg. Domarna har ett litet berg av dokument att titta på – blande dem förslag, besvär och motbesvär.

– Saken är komplicerad och gruppen kan begära nya utlåtanden. Min gissning är att beslutet dröjer åtminstone till januari och möjligen längre, säger Arolainen.

Att offentliggörandet av domslutet dröjer till nästa år är i sig ingen nyhet. Det har tidigare sagts att beslutet avges först i januari och att det kan ta upp till en månad innan ett beslut avges efter att det har fattats. Nu heter det i HBL:s notis att beslutet kan dröja ytterligare. Högen av dokument som domarna måste gå igenom torde främst innehålla besvär, förklaringar och motförklaringar, samt bilagor. Inrikesministeriets förklaring har även benämts "utlåtande", men till besvären och motförklaringarna har det även bifogats expertutlåtanden.

Den stora mängden dokument är en arbetsbörda i sig. Svårigheten är väl inte att ta ställning till huruvida statsrådets gränsbeslut skall ogiltigförklaras eller inte. Svårigheten ligger snarare i att det finns så många möjliga grunder på vilket beslutet kan ogiltigförklaras. De olika grunderna torde dessutom stöda varandra. Bristerna i kommunindelningsutredarens rapport torde stöda påståendena om utredningsmannens jäv, medan skälen att ifrågasätta utredningsmannens opartiskhet ytterligare försvagar utredningens trovärdighet.

Jag har frågat mig om man från Helsingfors sida pressade statsminister Matti Vanhanen att deltaga i statsrådets Sibbobeslut, för att man insåg att beslutet skulle falla på andra grunder, ifall det inte föll på statsministern jäv. Genom att ha tagits ställning i frågan tänkte man kanske att Vanhanen binder sig till en viss åsikt, ifall "Sibbofrågan" tas upp som en lagstiftningsfråga. Det kan dock finnas andra förklaringar.

Helsingin seudun kauppakamari har idag publicerat ett pressmeddelande, vars rubrik Helsingin Sanomat för en notis på tidningens webbsidor okritiskt kopierat. De höga bostadspriserna bromsar enligt pressmeddelandet tillväxten i Helsingforsregionen, men det är naturligtvis den relativt höga tillväxten som skruvat upp bostadspriserna just i Helsingforsregionen. Staten bör enligt handelskammaren stöda Helsingfors för att Helsingfors skall kunna fungera som Finlands lokomotiv med den högsta tillväxten i landet, men samtidigt förefaller man anse att staten bör stöda Helsingfors, eftersom Helsingfors är Finlands lokomotiv med den högsta tillväxten i landet. Handelskammaren tycks vara en ivrig påhejare av metropolpolitiken. Handelskammarens representant Tiina Pasuri tog på Nylands förbunds metropolparlament, av presentationen att döma, ställning både för en sammanslagning av städerna i huvudstadsregionen och en sammanslagning av de nyländska landskapsförbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar