Zon för rekreation. Den 6 juni 2009


I gårdagens blogginlägg citerade jag ur artikeln "Helsinki ja Sipoo täysin eri mieltä Sipoonkorven rakentamisesta", som publicerades i Helsingin sanomat den 13 januari 2006. Jag citerar här pånytt:


Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen mielestä Vuosaaren sataman avaamisen myötä pääkaupunkiseudun rakenteessa tapahtuu merkittävä painopisteen muutos kohti itää.

"Koko Helsingin seudun väestö on kasvanut voimakkaasti, mutta Sipoo ei ole ollut kehityksessä mukana. Sipoo on ollut irrallaan pääkaupunkiseudun kokonaisuudesta. Ei ole järkevää, että pääkaupunkiseudun, Helsingin, Vantaan ja Keravan rajalta alkaa tällainen erämaa", Pajunen toteaa.

Sipoon kunnanjohtaja Markku Luoman mukaan Sipoo haluaa säilyttää kunnan länsirajalla olevan yli 7 000 hehtaarin kokoisen Sipoonkorven talousmetsänä. Helsingin maanomistuksista merkittävä osa on juuri siellä.


Det är intressant att notera hur De gröna i Helsingfors under ledning av Otto Lehtipuu trots de ovan återgivna meningsskiljaktligheterna har försökt hävda att Sibbo storskog kan räddas bara Helsingfors får sin vilja igenom. Att storskogen bevarats obebyggd är emellertid inte enbart Sibbos förtjänst. Ur kartan ovan, som är en del av en karta i dagens nummer av Helsingin Sanomat, framgår att grönzonen öster om Helsingfors till stora delar ligger (och redan 2006 låg) i Sibbos grannkommuner Kervo, Vanda och Helsingfors. I Nordsjö ligger en vid zon för rekreation faktiskt väster om Nordsjö hamn.

Den ovannämnda kartan har publicerats tillsamman med en artikel med rubriken "Metropolin ympärille suunnitteilla yhtenäinen virkistysvyöhyke". (Kartan finns även tillsammans med artikeln "Uusi lähiö uhkaa Nuuksion rauhaa", som Helsingin Sanomat publicerasde på tidningens webbplats på morgonen.) Jag citerar ur artikeln:


Ajatellaanpa, että Helsinki olisi metropolin sydän, Espoo aivot ja Vantaa vaikkapa verisuonisto. Se ei kuitenkaan riitä pitämään metropolia hengissä. Tarvitaan keuhkot.

Sellainen voisi olla pääkaupunkiseutua ympäröivä ainutlaatuinen suojelu- ja virkistysalueiden verkko – viherkehä.

Viherkehä koostuisi kymmenistä, nyt jo olemassa olevista suojelu- ja virkistysalueista. Alue täydentyy jatkuvasti, mutta koko ajan erillisinä ratkaisuina.

Suunnitelmaa yhtenäisestä viherkehästä ajaa Metsähallituksen luontopalvelut.

Heti ensimmäisenä tarvittaisiin yhteiset hoito- ja käyttösuunnitelmat, koska retkeilijöiden yhä lisääntyvää määrää on pakko tasata ja kanavoida.

"Viherkehän idea on hyvä, jos sen avulla saadaan ihmiset liikkumaan nykyistä helpommin lähialueillaan. Itä-Helsingistä ja -Vantaalta voitaisiin suunnata nykyistä enemmän vaikkapa Sipoonkorpeen sen sijaan, että kaikki sukkuloivat Nuuksioon. Siellä on nyt todella isot paineet", sanoo Nuuksiossa toimiva retkeily-yrittäjä Pekka Väänänen.

Artikeln "Uusi lähiö uhkaa Nuuksion rauhaa" har i själva tidningen rubriken "Histan uusi asuinalue uhkaa Nuuksiota". Även här lyfts Sibbo storskog fram:


Nuuksion kansallispuisto ei yksin kestä kaikkia pääkaupunkiseudun retkeilijöitä. ...

"Nuuksion kansallispuiston rajanaapureina olevat kuntien virkistysalueet voisivat toimia puskureina kasvavalle kävijäpaineelle", Niikkonen sanoo.

Sama tilanne on edessä Sipoonkorven suojelualueilla asutuksen tiivistyessä korven molemmin puolin. Monilla muillakin suojelu- ja virkistysalueilla kävijäpainetta pitäisi ohjata ja tasoittaa nykyistä paremmin.

Metsähallitus on aloittanut Sipoonkorvessa ja Porvoon ulkosaaristossa hoidon ja käytön suunnittelun.


Helsingin Sanomat har även publicerat en bakgrundstext med rubriken "Vihreä pääkaupunkiseutu syntyi puolivahingossa". Jag citerar även ur denna text:


Virkistys- ja suojelualueiden kehä on syntynyt pääkaupunkiseudun ympärille viime vuosikymmenien aikana ikään kuin vahingossa.

Helsinki on tehnyt kaukonäköisiä virkistysaluehankintoja, ja esimerkiksi Vantaa on tukenut suojelu- ja virkistysalueverkkonsa kehittämistä voimakkaasti ja poliittisestikin yksimielisesti.

Kehitys on ollut viime aikoina nopeaa. Viheralueiden verkko ulottuu nyt mereltä merelle Kirkkonummen ja Siuntion alueilta Vihdin, Espoon, Vantaan ja Helsingin kautta aina Sipooseen ja Porvooseen saakka.



Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar