Stadsdirektörer i rampljuset. Den 2 januari 2008

I Helsingin Sanomat ingår idag en artikel med rubriken "Uusi johtaja uskoo Sipoon olevan ratkaisu Helsingin tonttihuoliin". Artikeln "Hannu Penttilä: Lounais-Sipoo liitetään Helsinkiin vaikka erillislailla" utgör en del av denna text, som handlar om Pekka Korpinens efterträdare som biträdande stadsdirektör i Helsingfors. (Se gårdagens inlägg "Nyårstal. Den 1 januari 2008".) Jag citerar ur den förstnämnda artikeln:


Helsinkiin pitäisi rakentaa seuraavan kymmenen vuoden aikana 5 000 asuntoa vuodessa. Koko Helsingin seudulla vuositavoite on 13 000 asuntoa. "Seuraavan kymmenen vuoden tavoite on hyvin saavutettavissa Helsingissä Sipoolta liitettävien alueiden kanssa. Tontteja löytyy kyllä ennen sitäkin", Penttilä sanoo. Helsinkiä on kritisoitu siitä, että se hamuaa naapureiden maita vaikka kaupungin sisällä on yllin kyllin rakennuskelpoista maata. Penttilä haluaakin satamalta vapautuvien alueiden rakentamisen lisäksi täydentää ja tiivistää vanhoja lähiöitä. Kaavoitukseen hän aikoo saada vauhtia myös laittamalla kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistövirastot vetämään samaan suuntaan ja ottamalla asukkaat paremmin mukaan suunnitteluun. Hallitus päätti kesällä liittää Itäsalmen ympäristön Lounais-Sipoosta Helsinkiin. Korkein hallinto-oikeus (KHO) ratkaissee päätöksen lainmukaisuuden näinä päivinä.


I dagens Helsingin Sanomat ingår även en artikel med rubriken "Eiköhän aleta kaikki puhua yksinkertaisesti vain Helsingistä". Denna text har även publicerats på Kimmo Oksanens blogg under rubriken "Eiköhän aleta vain helsinkiläisiksi". Liksom jag gjorde i mitt blogginlägg igår tar Oksanen fasta på motsättningarna i stadsdirektörernas nyårstal. Oksala tycker inte bara att Esboborna skall betrakta sig som helsingforsare, utan antyder att perifera kommuner som även Borgnäs och Hyvinge bör inkluderas i begreppet Helsingfors. Fråga är om inte Oksala med sina oanalytiska och naiva texter gör Helsingfors en björntjänst. Oksalas syn på "Helsinki" motsvarar för övrigt ungefär vad man på sidorna för Helsingin Sanomats lokala nyheter numera omfattar i begreppet Kaupunki. Helsingin sanomat har rent ekonomiska intressen i en utvidgning av begreppen Helsinki liksom av begreppet Kaupunki.


På Hufvudstadsbladets Helsingforsblogg har det idag publicerats ett inlägg med rubriken "Sibbobelsutet – riktigt snart" där det hävdas att "Ett beslut om att göra det mesta av sydvästra Sibbo till en den del av Helsingfors lär vara fattat." Så illa som det låter lär det dock inte vara. Vad man på Hbl har för sig är att Högsta förvaltningsdomstolen har funderat färdigt och nu endast slipar på motiveringarna. Jag vet inte från vilken källa Hbl har fått sina uppgifter, men det har gått olika rykten om att beslutet redan skulle ha fattats. Det har även gått rykten om att beslutet inte skulle ha fattats. Ursprungligen lovade HFD göra sitt domslut före slutet av år 2007, men senare hette det att även om beslutet fattas i december, kan det gå till januari innan domslutet med motiveringar offentliggörs. Att inse att statsrådets gränsbeslut bör upphävas torde inte ha varit svårt för domarna på HFD. Att beslutet dröjer torde bero på att det finns så många grunder på vilka statsrådets beslut kan upphävas. Domstolen måste ta ställning till varje anmärkning skilt för sig. Nyhetschefen på Hbl:s Helsingforsredaktion har idag även publicerat ett annat blogginlägg med rubriken "Fnurror på tråden? Pajunen dementerar." Även det inlägget berör Esbo stadsdirektörs nyårstal och konflikten mellan de två stadsdirektörerna. I blogginlägget refereras till ledaren i dagens nummer av Helsingin Sanomat, där det berättas att stadsirektörerna i Helsingfors och Esbo i december inte kunde komma överens om det "frivilliga" samarbetet i huvudstadsregionen och att "Jussi Pajunen olisi ollut niin suivaantunut Espoon kollegaansa Marketta Kokkoseen, että paiskoi papereita kokouksen päätteeksi".


Helsingin Sanomat har på eftermiddagen på tidningens webbsidor publicerat FNB:s notis med rubriken "Sipoo valitti Itä-Uudenmaan kaavasta". Borgåbladet har på kvällen publicerat en egen artikel med rubriken "Skarp kritik mot landskapsplanen". I artikeln noteras bl.a. att et rätta förfarandet enligt Sibbo hade varit att "vänta på vad Högsta förvaltningsdomstolen kommer att säga om bråket mellan Sibbo och Helsingfors och statsrådets beslut att låta Helsingfors få annektera delar av sydvästra Sibbo". I artikeln noteras även att Sibbo naturskyddare har lämnat in ett besvär mot landskapsplanen. Jag citerar:


Sibbo naturskyddare ber miljöministeriet att inte fastställa områden för byggande i sydvästra Sibbo, bland annat för att de områdena sträcker sig in i Sibbo storskog, som ses som ett nationellt värdefullt skogsområde och som enligt föreningen borde bevaras. Miljöministeriet gav i ett svar på ett riksdagsspörsmål ett svar som säger att bostäder, trafik och annan effektiv markanvändning borde styras bort från området. Därför borde inte heller landskapsplanen kunna tillåta sådan utbyggnad, säger föreningen.


Förra veckan gav Sipoon Sanomat stor uppmärksamhet åt Helsingfors stad besvär mot landskapsplanen för Östra Nyland. I besväret hävdar Helsingfors att Östra Nylands förbund inte skulle ha rätt att i landskapsplanen inkludera områden som enligt statsrådets beslut skall anslutas till helsingfors och därmed till Nylands förbund. Denna tvivelaktiga tolkning bygger på att kommunindelningslagen säger att en kommun inte har rätt att ändra planen för en del av kommunen som skall anslutas till en annan kommun. Statsrådets gränsbeslut har emellertid inte trätt i kraft innan HFD tagit ställning till besvären mot beslutet. Sipoon Sanomat berättar även att manfrån Helsingfors stad har rinkt upp Sibbo och förbjudit Sibbo att planera tomtmark på Björnsö. Man kan fråga sig vad Helsingfors här har för inträssen. Vill man själv göra ekonomisk vinst genom att planera marken som Sibbo kommun äger på Björnsö? Även här är lagen oklar, då det saknas prejudikat. Sipoon Sanomat har talat med docent Toivo Pihlajaniemi, som har en klar syn på domslutet angående själva gränsbeslutet. Jag citerar ur artikeln "Onko Sipoolla oikeutta koskea Karhusaareen?":


Vaikka Karhusaaren kaavatilanne onkin epäselvä, on Pihlajaniemellä kuitenkin selvä näkemys Sipoon rajataistelun loputuloksesta Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Hänen mukaansa päätösvaihtoehtoja on tasan yksi.

- En voi veikata muuta kuin, että se menee nurin.

- Asia on juridisetsi selvä, ja minulle olisi yllätys, jos se menisi läpi, Pihlajaniemi rohkaisee sipoolaisia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar