Antipatier. Den 2 maj 2009


Även om min blogg, liksom de flesta bloggar, är partipolitiskt obunden och oberoende, är mina blogginlägg politiskt vinklade. Åtminstone är mina inlägg inte språkpolitiskt neutrala. Jag har vissa sympatier, som formas av min språkliga bakgrund. Dessutom saknar jag på grund av min språkliga bakgrund vissa antipatier, som tycks vara speciellt vanliga på finskt håll. Jag hatar inte Östra Nylands förbund, Svenska folkpartiet eller ens Christel Liljeström. De som läser min blogg har fått en ensidig bild av Fallet Sibbo. Mina inlägg är formade av förståelse för svenska intressen och särlösningar. Skribenten sympatiserar med så väl Sfp som Finlandssvenska socialdemokrater. Om jag varit finskspråkig, hade jag kanske dragit helt andra slutsatser.

Hanna Kuntsi är hemma från Sibbo, men bor numera i Råby i Vanda, där hon är socialdemokratisk kommunalpolitiker. Kuntsi har en helt annan syn på fallet Sibbo än jag har, men jag vill gärna förstå hennes synpunkter, även om jag inte kan hålla med. Hon verkar vara uppriktig, fastän mycket av hennes synpunkter låter som politisk chargång. Kuntsi har skrivit mycket om Sibbo på sin blogg. Många av hennes inlägg berör direkt fallet Sibbo. Kuntsi har även en del inside information att bjuda på. Kuntsi kände bl..a. redan i juni 2006 i praktiken till Pekka Myllyneimis "kompromissförslag", som Sibbopolitikerna skulle tvingas till att frivilligt gå med på. Jag har sammanställt ett litet urval av citat ur flera av hennes blogginlägg:


Sipoo palasiksi (23.6.06)
Se on menoa nyt. Keskiviikkona 20.6. väistämätön tapahtui. Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen ottaa rakkaasta ex-kotikunnastani, Sipoosta sen minkä haluaa, eli maat lännestä Sipoonjokeen saakka. Shokkihan päätös on, vaikka vuosikausia on tiedetty, että näin käy, ellei Sipoo oikeasti tee jotain. Mutta ei, kuoppaa on kaivettu sulkemalla silmät ja viimeinen naula arkkuun lyötiin hyväksymällä "mammuttimuseon" kaava Östersundomiin. Demarit jäivät yksin valtuustossa eriävän esityksensä kanssa.
Kunnalla oli viimeinen mahdollisuus osoittaa panostavansa länsiosiensa kasvuun ja kehitykseen kaavoittamalla päivittäispalveluita ja asuntorakentamista soveltuvin osin. Vaan toisin haluttiin, vietiin matto omien yhteistyöpuheiden alta. Ja toisaalta kuntalaisia on johdettu harhaan tiedotusvälineidenkin toimesta. Ihan tovi sitten Sipoon sanomien toimittaja Pasanen (ex-liikuntaohjaaja) satuili, kuinka Helsinki ei voi maata viedä, kun välissä on Vantaa Västerkullan alueineen. Jokainen pääkaupunkiseudun kehitystä seurannut on voinut kertoa ajat sitten, että Vuosaaren sataman ja Marja-radan valmistumisen lähestyessä Vantaa ja Helsinki sopivat maankäytöstä ja lopputuloksena on Västerkullan alueen luovuttaminen Helsingille, jotta yhtenäinen linja Itä-Helsingistä jatkuu ja toisaalta Vantaa "palkitaan" metron jatkamisella Mellunmäestä. Sipoossa on kuitenkin johtavan puolueen toimesta ummistettu silmät, eikä ole haluttu kuulla selviä viestejä. ...
Nyt viimeinkin kannattaisi avata aito keskusteluyhteys ja pelastaa mitä pelastettavissa on, eli neuvotella Helsingin kanssa niin, että he ottaisivat vain omansa. Siis suurin piirtein Puroniityntiehen asti Östersundomissa. Sipoolle jäisi saaret, Gumbostrand, Västerskog, Hindsby, Immersby ja ennen kaikkea Ingman foods, joka on kunnan suurin yksityinen työllistäjä.


Siipeilyä Sipoolaisittain (3.9.06)

Erilaisista puheenvuoroista on voinut päätellä, ettei kaikilla Sipoolaisilla päättäjillä ja aktiivisilla kuntalaisilla taida vieläkään olla ihan selvyyttä, miksi kunnasta ollaan kaappaamassa palasta ja miksi kunnan maine yhteistyökumppanina on hankala. Koivulan asuinalueen "palveluista" kirjoittaneet (SS 31.8.) ... Sipoolaiset nauttivat väljistä tonteistaan ja viihtyvät luonnonrauhassa, mutta toisaalta tarvitsevat ja haluavat aivan samoja palveluita kuin tiivimmin asuvat naapurikuntalaisetkin. Niinpä erikoissairaanhoidon hoitaa Porvoo tai Vantaa, reuna-alueilla päivähoidosta vastaa kirjoituksen mukaan suurelta osin naapurikunnat ja töissä käydään kunnan ulkopuolella, jolloin todennäköisesti hyödynnetään myös kunnan ulkopuolisia yksityisiä palveluita jne. Asukkaat haluavat maksaa veronsa väljään Sipooseen ja valitsevat palvelut toisaalta. Pääosin haja-asutuksena kasvavan Sipoon kaikki varat kuluvat pakollisen infran rakentamiseen, kalliisiin ostopalveluihin ja esimerkiksi kirjoituksessa kehuttuihin koulukuljetuksiin.

Helsinki kyllästyi ensimmäisenä "rusinat pullasta"-linjaan. Koska kyllästyvät Vantaa, Porvoo, Kerava...

I följande blogginlägg har Kuntsi publicerat ett pressmeddelande "Meillä ei ole varaa toiseen Sipooseen", där hon citerar ur sitt eget valtal.


17.10. puhe ja tiedote (21.10.06)
Hyvien veronmaksajien kalastelusta ja kuntien välisestä kilpailuasetelmasta on päästävä eroon. Erityisryhmien asumista ei pidä, eikä saa, erottaa omille alueilleen tai sälyttää vain joidenkin kuntien hoidettavaksi. Meillä ei ole varaa toiseen Sipooseen, Helsingin seudulla jokaisen kunnan ja jokaisen asuinalueen tulee hoitaa oma osansa sosiaalityöstä ja kantaa vastuunsa sosiaalisesta asuntotuotannosta. ...
”Hyvien veronmaksajien kalastelusta ja kuntien välisestä kilpailuasetelmasta on päästävä eroon. Meillä ei ole varaa toiseen Sipooseen. Helsingin seudulla jokaisen kunnan ja jokaisen asuinalueen tulee hoitaa oma osansa sosiaalityöstä ja kantaa vastuunsa sosiaalisesta asuntotuotannosta”, totesi Kuntsi puheensa päätteeksi.


Rajakeskustelua Länsimäessä (17.11.06)

Hanne [Aho] toi esiin ykköskysymyksenä maakuntaliittojen yhdistämisen. Kaikki suunnittelu ei voi päättyä Sipoon rajalle, kuten nyt. Tai tietysti voisi, jos Sipoo sijaitsisi jossain ihan muualla. Sipoon puolesta ry:stä oli paikalla yksi ihminen, joka kommentoi vahvasti, että yhtään ei voi Helsingille antaa periksi. Ei siksi, etteikö metropolialueen pitäisi kehittyä, vaan siksi, että vaade on yksinkertaisesti väärin. Mietin vaan, että mikä on vaihtoehto? Sipoossa ei olisi laitettu tikkua ristiin ilman pakkoa. Nyt kuulutetaan yhteistyön perään ja otetaan esimerkkejä Tukholman seudulta. On jotenkin voimaton olo kuunnellessa puheenvuoroja. Jos Sipoo sanoo kaikille tarjouksille ei, ei tarjoa itse mitään ja jättää aina eriävän mielipiteen, niin miten ihmeessä kunnan kanssa tehdään yhteistyötä? Ja tästä kun sanoo ääneen, saa vastaansa päänpyörittelyä ja silmien muljauttelua. Mutta kun pöytäkirjat eivät valehtele, vaikka kunnassa haluttaisiin uskoa kaikkien muiden niin tekevän.

Yhteistyöhön pakottaminen on yhtä absurdi sanapari kuin rauhaan pakottaminen, mutta siitä kai tässä on kyse. Kovien vaatimusten edessä on pakko alkaa toimia, tehdä itsekin jotain. Sipoossa on tosin leviämässä eetos koko kunnan Helsinkiin liittämisestä. Mahdollinen jäljelle jäävä tynkäkunta ei pärjäisi omillaan, joten parempi olisi tehdä kuntaliitos ja neuvotella jonkilaisesta aluehallintomallista. Saas nähdä.


palan pienempi naapuri (15.1.08)

Nyt on päätöksessään Sipoon sotkut. Lounais-Sipoo siirtyy Helsingille vajaan vuoden päästä, mikä ei nyt suoranaisesti yllätys ollut. En oikein rehellisesti sanottuna ymmärtänyt miksi osa pohjois-sipoolaisista kyynelehti päätöksen kuultuaan. Todennäköisempää olisi ollut voittaa samalla viikolla loton ja jokerin pääpotit, kuin saada Sipoon valitus läpi KHO:ssa.

Pientä haikeutta tunnen toki minäkin. Osa paikoista on niin vahvasti Sipoolaisia, että tuntuu lopullisten hyvästien hetkeltä. Muutoin olen ollut alusta asti monista syistä rajansiirron kannalla. En olisi luottanut pätkääkään rkp:läisten lupauksiin kunnan eteläosien kehittämisestä, oli paine mikä hyvänsä. Nyt meni osa kuntaa, eikä heille vieläkään ole mennyt perille, että maa kehittyy Helsingin ympärillä ja Helsingin suuntaan. Vielä löytyy ruotsinkielisiä kavereita Sipoosta itään ja unelma ikuisesta Itä-Uudenmaan liitosta omana autonomisena alueenaan elää vahvana. ...

Voi toki todeta, etteivät nallekarkit mene aina tasan, mutta yhteistyön on jatkuttava vuosia eteenpäin, joten kaikkia siltoja ei kannata kummaltakaan puolelta polttaa. Vaikka C.Liljeström on tainnut niin jo omalta osaltaan tehdä, ehkä joku vaaleissakin sen vielä muistaa...

Helsingin Sanomat har på kvällen publicerat en artikel med rubriken "Helsinki saa sekä kiitosta ja moitteita Sipoon liitosalueen asukkailta".

Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar