Helsingforspolitiker vill ha nationalpark. Den 6 maj 2009




I dagens nummer av Hufvudstadsbladet ingår en artikel med rubriken "Strid om storskogen". I nartikeln noteras det att Helsingfors stadsfullmäktige senaste vecka slog fast målsättningen att det skall grundas en ny nationalpark. Här syftas det på stadens strategiprogram, i vilket det står följande:


- Helsingin tavoitteena on Sipoonkorven kansallispuiston perustaminen.

Selvitetään liitosalueen suunnittelun yhteydessä kuinka Sipoonkorven arvokkaat alueet suojellaan, Sipoonkorven metsämanner säilytetään yhtenäisenä ja riittävät ekologiset käytävät metsämantereen ja merenrannan välillä turvataan. Sipoonkorven kansallispuiston rajaukset tehdään kokonaissuunnittelun yhteydessä.

Det är ingen nyhet att Helsingfors i princip vill ha en nationalpark i Sibbo storskog, medan miljöministeriet är emot. (Se "Miljöministeriet vill inte ha ny nationalpark. Den 5 maj 2009".) I samband med förhandlingarna om en inkorporering försommaren 2006 förband sig de politiska grupperna i Helsingfors att verka för en nationalpark. Nationalparken skulle kunna förverkligas tack vare markbyte mellan Helsingfors och staten. Däremot har Helsingforspolitikerna inte förbundit sig att skydda de delar av Storskogen som hör till inkorporeringsområdet.


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar