Parkvakten. Den 13 maj 2009

Hufvudstadsbladet har förnyats. Speciellt ogillar jag att ledarsidan har flyttat och ledaren degraderats till en debattartikel bland andra. Även tidningens webbplats och Helsingforsredaktionens blogg Parkvakten har förnyats, eller håller på att förnyas. Där min blogg flyttat till Blogger har Hbl:s blogg flyttat från Blogger till en egen plats. Blogginläggen från den gamla bloggen, som i verkligheten fanns på adressen http://parkvakten.blogspot.com, har nu kopierats till adressen http://parkvakten.blogg.hbl.fi. Inlägget "Sibbo - ett fall för medborgarjournalisterna", som i hög grad handlar om min blogg, är även på den ny aplatsen det första eller äldsta inlägget med etiketten "Sibbo".

Medan jag kollade in den nya platsen hittade jag ett Sibborelaterat inlägg, som jag inte noterat förut. Jag citerar ur inlägget "Vindruvor i Sibbo" från den 15 januari 2009.


Helsingfors valde att inte kalla till pressinformation. I stället gick överborgmästare Jussi Pajunen ut med ett pressmeddelande klockan 8.18, som var precis efter att staden öppnat sin nya Sibboportal med information om de omedelbart och lite senare förestående förändringarna i det annekterade området. Sajten öppnades ungefär samtidigt som Högsta förvaltningsdomstolen lade ut sitt beslut. Det är inte dumt att vara förberedd, heter det.


Helsingfors öppnade sina specielasidor om inkorporeringen minuten efter att HFD hade offentliggjort sitt beslut. På specialdisorna fanns då redan Jussi Pajunens presmeddelande - översatt till svenska - där överborgmästaren kommenterade HFD:s beslut. (Se "HFD läckte information till ministeriet. Den 31 januari 2008" och "Specialsidor. Den 5 februari 200".) Man kunde fråga sig varför Hbl inte undersökte varför Helsingfors var så väl förberett på HFD:s beslut, men i själva tidningen har Hufvudstadsbladet överhuvudtaget inte noterat Helsingfors märkliga Sibboportal. Överhuvudtaget har Hbl på bloggen Parkvakten en mycket modigare och kritiskare hållning till fallet Sibbo än i själva tidningen. Som exempel här ett citat ur blogginlägget "Detaljerna är alltid intressanta" från den 15 juni 2007:


Kommunminister Mari Kiviniemi (c) upprepade i Söderkulla på måndagen att det gjorts kommundelsammanslagningar tidigare. Listan används som argument för en gränsjustering mellan Helsingfors och Sibbo. HBL har nu sett listan, tack vare en nyfiken läsare. Det är en inte helt liten detalj att den tydligen innehåller noll sådana sammanslagningar som kan jämföras med Sibboannekteringen. ...

Man anar förstås ugglor i mossen. Är det någon som medvetet för både beslutsfattare och vanliga invånare bakom ljuset? Varför tvingas biträdande justitiekanslern kontrollera om Myllyniemi kopierat till sin rapport uppgifter om Sibbo från internetuppslagsverket Wikipedia?


I det ovanciterade inlägget finns det en länk till en nyhetsartikel med rubriken "Jonkka ratar Sibbobesvär" på Hbl:s webbplats. Artikeln har jag inte noterat förut, för av någon anledning publicerades den aldrig i papperstideningen. Jag citerar här ur den aktuella artikeln:


Enligt Jonkka som tittat på beslutsunderlagen har alla beslut gjorts i laglig ordning, Sibboborna har hörts och informerats på både finska och svenska, utredningsmannen Pekka Myllyniemi kan inte anses vara jävig och samma gäller även förre inrikesministern Hannes Manninen.

Men flera besvär väntar. Bland annat lämnades förra veckan in ett som gäller misstänkt plagiering – utredningsman Myllyniemi påstås ha kopierat till sin rapport flera stycken från Wikipedia på internet utan att nämna detta.


I verkligheten hade Myllyniemi utöver plagiering av Helsingfors egen utredning olagligt kopierat ett flertal sidor direkt ur Wikipedia - och lämnat länkmarkeringarna kvar. Denna information har Hufvudstadsbladets läsare inte fått ta del av. Sibbo förblev ett fall för medborgarjournalister, medborgarjournalistik och bloggsfären.

Yle har idag publicerat en artikel med rubriken "Kuntaliitokset alueen kansanedustajien mieleen".


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar