Radikal kommunreform. Den 3 juni 2011Föredragningslistan för Sibbo kommunstyrelses nästa möte har funnits någon dag på kommunens webbplats. I föredragningslistan ingår ärendet som gäller om och hur kommunen skall å vidare med frågan om ersättning.


I sitt blogginlägg "Hallitusneuvottelut käyntiin" avslöjade Osmo Soininvaara vem som ingick i kommunarbetsgruppen i regeringförhandlingarna: Jouni Backman (sdp), Jan Vapaavuori (saml), Martti Korhonen (vf), Osmo Soininvaara (grön), Tomas Blomqvist (sfp) och Marjo Loponen (kd). Jag var knappast den enda som hajade till av sammansättningen på gruppen som ansvarar för förvaltningsfrågorna i regeringsprogrammet. Speciellt undrade jag hur man i en grupp bestående av riksdagens mest fanatiska läns- och kommunslaktare skall kunna komma överens om en linje som har allmänt stöd. Förhandlarna bör ju representera sina respektive partiers linjer och inte sina egna individuella åsikter. I ett blogginägg med rubriken "Pokeria Suomen suunnasta" skriver Soininvaara emellertid idag om de brutna regeringsförhandlingarna att "Esimerkiksi ehdittiin jo sopia varsin radikaalista kuntauudistuksesta, jossa Paras-hankkeen hallintohimmelit olisi korvattu työssäkäyntialueisiin perustuvilla vahvoilla kunnilla."

Jag frågar mig om förhandlarna verkligen har haft mandat från sina respektive partier eller riksdagsgrupper för en dylik överenskommelse. Regeringen Vanhanen (I) offrade sydvästra Sibbo för att få igenom en moderat kommunreform utan tvångssammanslagningar. Den gången fanns en kommunreform inte med i regeringsprogrammet. Idén med kommunreformen Paras (KSSR) var ur Cemnterns synvinkel väl att driva igenom en reform medan Centern hade kommunministerposten. Helt enligt planerna gick reformen inte, men genom att ge efter för Helsingfors krav på syvästra Sibbo lyckades Hannes Maninen få igenom en kompromiss som var tillfredsställande för Centern, speciellt som man slog fast att Sibbo var ett undantag.

Google+ Followers