Bildmaterial för pressen. Den 5 oktober 2010


I gårdagens blogginlägg "ELY-centralens utlåtande. Den 4 oktober 2010" bjöd jag på ett paket om det kontroversiella projektet på Husö. Tyvärr ingick det inga fotografier i paketet, men Helsingfors stad har igår korrigerat bristen och igår publicerat bildmaterial för pressen. Bilderna från Husö beskrivs med följande text:

Talosaaressa uimaranta on vielä kaislikkoa täynnä. Vanha kivilaituri. Huoltotie oli rakennettu niemenkärkeen. Helsingin kaupungin kyltti varoittamassa liikennetöistä. Uimapaikka rakennetaan Talosaaren kärkeen ja vanha kivilaituri kunnostetaan venelaituriksi. Östersundomin maisemaselvityksen mukaan Husön kartano ympäristöineen on rakennettua kulttuurimaisemaa, johon myös kivilaituri ja sinne johtava kujanne kuuluvat. Aluetta ei voida jättää hoitamatta rapistumaan, vaan alue vaatii jatkuvaa kunnostusta ja hoitoa.


Bland bilderna, som är tagna av Patrik Lindströmden 21 september, finns bl.a. en bild av idrottsverkets informationsskylt om byggnadsarbetet. På skylten finns inga datum eller telefonnummer, men datumet för början och telefonnumret var praktiskt taget oläsbart redan en vecka efter att arbetet hade inletts den 17 juli. Något datum för när arbetet skall vara klart torde aldrig ha funnits på skylten.Bland bildmaterialet avsett för pressen finns även ett fotografi av den tidigare så vackra yttersta udden av Husö, som man förstört genom att bygga en vändplats och genom att inleda byggandet av en "tillfällig simstrand".Bland bildmaterialet finns även en bild av stranden på gränsen till Natura 2000-området, som enligt planerna skall göras till simstrand.


På idrottsverket lär man nu förneka att man haft planer på att muddra stranden, fastän det ur planritningarna för simstranden, som man sökt tillstånd för, tydligt framgår att det skall muddras.Jag tog mig i det vackra vädret igår en promenad längs den nya vägen och passade på att fotografera bl.a. den aktuella stranden. (Se bilderna ovan och nedan.) När det är lågvatten framgår det speciellt tydligt att man inte kan bygga en simstrand utan att muddra.Byggarbetet pågick igår till kvart över tre, då grävmaskinsschaufflören parkerade grävskopan vid vägkanten.


Vägarbetet fortsätter alltså, men de senaste dagarna har man främst polerat vägdiken. Så mycket annat vågar man väl inte göra med grävskopan för tillfället.Det återstår ännu att snygga till vägkanten längs det nya vägavsnittet i skogen. Gatan för den nya olovliga vägen är på sina håll närmare tio meter brede.
På den yttersta udden återstår det ännu att utvidga vändplatsen och fälla några träd, såvida man inte lämnar arbetet på hälft.Förhoppningsvis lämnas vändplatsen inte åt sitt öde, för nu ser det ganska förskräckligt ut.

Google+ Followers