Motförklaring. Den 5 oktober 2007

I dagens nummer av Vihreä lanka (2007/40) ingår en kolumn med rubriken "Kaikkien Sipoo" av Heli Järvinen. Jag citerar ur kolumnen:

Sipoon osien liittäminen Helsinkiin on asia, joka on kuohuttanut monen vihreän mieltä ainakin täällä etelässä. Etenkin sipoolaiset, joista yli 90 prosenttia äänesti liittämistä vastaan, pitävät päätöstä röyhkeänä valtapolitiikkana. Erityisen raskauttavaa päätöksessä oli se, että lopulta kaikki Helsingin vihreät äänestivät liittämispäätöksen puolesta.

Men vänta. I vilket sammanhang har alla Helsingfors gröna "till slut" röstat för inkorporeringsbeslutet? Kanske syftar Järvinen på att de grönas gruppdisciplin höll då Helsingfors stadsfullmäktige tog ställning i frågan, men det är väl inte speciellt nämnvärt. Jag har tidigare hört att de gröna skulle ha röstat om Sibbo före statrådets gränsbeslut. Därmed skulle Tarja Cronberg inte fritt ha kunnat ta ställning i frågan. I själva verket insåg Cronberg inte att statsrådets beslut bestod av två delar: bedömning av de juridiska förutsättningarna och politisk prövning. Den juridiska bedömningen bör göras före den politiska prövningen för att tron på ministrarnas opartiskhet inte skall äventyras. Det är inte Helsingfors gröna, partistyrelsen eller den gröna riksdagsgruppen som har makten att bedöma de juridiska förutsättningarna.

Sibbo kommun har på onsdagen lämnat in Sibbos förklaring och motförklaring till högsta förvaltningsdomstolen. Idag har motförklaringen publicerats på kommunens webbsidor. I motförklaringen heter det att kommunen reserverar tid till den 26 oktober att kompletera motförklaringen med expertutlåtanden. Till sin motförklaring har kommunen bifogat bl.a. en bilaga ur vilken bostadsbyggnadsreserven i Helsingforsregionen framgår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar