Sudetområde. Den 6 januari 2010


I Hufvudstadsbaldet den 26 oktober sade Jacob Söderman följande (se "Politiska myglare. Den 26 oktober 2009"):


– I dag har vi ett starkt inslag av politiska medhjälpare i statsförvaltningen. Beredningsarbetet leds av politiska myglare, ta bara en titt på gänget kring kommunminister Mari Kivinemi (C). De har ingen strävan att grunda sig på sakskäl, de är där för att driva en viss agenda. Och makten består till 90 procent av beredning.


Jag vet inte exakt på vem Söderman syftar på med "gänget kring kommunminister Mari Kivinemi", som Söderman låter förstå att är politiska myglare. En kandidat är Arto Sulonen, som ansvarat för en del beredningar, bl.a. inkorporeringen av sydvästra Sibbo. En annan kandidat till gänget är Mika Rossi, som jag speciellt har skrivit om i inlägget "Medborgarinflytande och kommunal demokrati. Den 23 oktober 2008". Rossi, som är ordförande för Centern i Helsingfors och representerar Helsingfors i Centerns partistyrelse, var åtminstone med och myglade ihop Pekka Myllyniemis Sibboutredning, men han har även haft ett finger med i fallet Karleby. Rossi lämnade i februari 2008 tjänsten som konsultativ tjänsteman vid kommunavdelningen vid finansministeriet för att i likhet med Mari Kiviniemi bli statsminister Matti Vanhanens ekonomipolitiska rådgivare. Senaste oktober kom Rossi tillbaka till kommunavdelningen, nu som kommunminister Kiviniemis betrodda statssekreterare.


På sin webbplats har Rossi en del intressanta "nyheter" eller ställningstaganden. Bl.a. tar han ställning för mera trähusbygge i Helsingfors. I Vanhanens förra regering drev bostadsminister Hannes Manninen på ett ökat trähusbyggande, vilket i praktiken skulle betyda mera egnahemshus. Det var under Manninens tid som kommunminister (och bostadsminister) som Rossi kontroversiellt handplockades till kommunavdelningen utan ansökningsförfarande. Ett annat intressant ställningstagande på Rossis hemsida har rubriken "Santahamina suojeltava osin virkistyskäyttöön - Vihreät hakoteillä". Här vill Rossi till skillnad från Ossi Soininvaara bevara Sandhamn från bostadsbebyggelse, inte för att armén behöver ön, utan föra att Helsingfors enligt stadsdirektör Jussi Pajunen inte längre behöver ön för bostadsbebyggelse.Före Rossi år 2003 kom till kommunavdelningen vid inrikesministeriet för att leda ett projekt om medborgarinflytande var han kommundirektör i Kyyjärvi, 100 km öster om Seinäjoki. Numera är Rossi dock mån om att framhäva att han är helsingforsare. I lördags skrev Rossi på Facebook att han skulle besöka "sudetområdet Träskända". Helsingfors sista territoriella anspråk? Rossi undrar om det behövs pass för att resa till "sudetområdet", varefter ett par personer i sina kommentarer låter förstå att det beror på varifrån man är hemma. I en egen kommentar till sin statusuppdatering skryter Rossi med att han från sin mammas sida är helsingforsare i många led, fastän han sedan barn bott på annat håll. Studenten tog Rossi i Uleåborg.


Något tvivel om varifrån Rossi fått inspirationen att tala om om Sudetområdet torde inte föreligga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar