Enkät. Den 1 november 2006

Sibbo låter trots allt göra en enkät om vad kommuninvånarna tycker om Helsingfors planer på att tvångsinlösa delar av sydvästra Sibbo, uppger Yle Internytt. För en vecka sedan uppgav Yle Internet att Sibbo torde vänta med den planerade enkäten om en eventuell ändring av kommunindelningen tills utredaren Pekka Myllyniemi är klar med sin utredning i slutet av november. (Se Folkomröstning. Den 26 oktober 2006.) Som motivering angavs att det ansågs möjligt att Myllyniemi föreslår en folkomröstning. Nu heter det istället att kommunstyrelsen hade hoppats på att Myllyniemi själv låtit genomföra en opinionsmätning, men att han ansåg tidtabellen vara alltför stram.

Stämmer det att kommunindelningsutredaren ansett tidtabellen vara för stram för en opinionsmätning? Är det kanske snarare så att utredaren inte hinner ta i beaktande opinionsmätningens resultat, det vill säga invånarnas vilja. Det kan väl ändå inte vara så att utredarens uppdragsgivare inte vill bekosta en opinionsmätning. Själva opinionsundersökningen tar knappast lång tid att genomföra. För den som inte råkar bli uppringd av Taloustutkimus erbjuder jag i detta blogginlägg möjlighet att ta ställning. (Se nedan.) Tyvärr måste man logga in på Yahoo för att få delta i min opinionsundersökning.

I den aktuella opinionsundersökningen skall tusen sibbobor per telefon ställas mellan två och fem frågor. Det problematiska med en enkät är att Sibboborna efter att minister Hannes Manninen utnämnt en kommunindelningsutredare inte vet vilket eller vilka alternativ som är aktuella innan utedningen är klar. Sibbo planerar enligt Yle dock att senare även ordna en folkomröstning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar