Byggnadsrätt. Den 7 januari 2008

Centern i Helsingfors och Matti Vanhanen har motiverat en annektering av sydvästra Sibbo med att den skulle möjliggöra ett bevarande av flygfältet i Malm. Fastän statsrådet med Vanhanen i spätsen senaste sommar beslöt att sydvästra Sibbo ansluts till huvudstaden tog Helsingfors stadsstyrelse i november ställning för att flygverksamheten flyttar bort från Malm och området som därmed frigörs tas i användning för bostadsbebyggelse "genast efter år 2010". Förutom att Centerns och Sfp:s representanter i stadssyrelsen röstade emot förslaget till utlåtandet över flygplatsutredningen lade även flera samlingspartistiska styrelsemedlemmar ner sin röster. I stadsfullmäktige är Samlingspartiet splittrat i frågan om Malms framtid. En av de samlingspartistiska stadsfullmäktigemedlemmarna som vill bevara flygverksamheten i Malm är Kauko Koskinen, som är ordförande för Helsingfors stads byggnadsnämnd och stadsstyrelsens representant i bostadsnämnden. I sönadagens nummer av Helsingin uutiset ingick en insändare, där Koskinen argumenterar för att Malms flygfält inte behövs för bostadsbebyggelse. Koskinens motivering är inte den påstådda tomtmarken i sydvästra Sibbo, utan faktumet att det finns tillräckligt med byggnadsrätt utan Malm. Jag citerar ur Koskinens insändare:

Lopuksi voisin vielä todeta, että Kaupunkitutkimus TA Oy:n vuonna 2007 tekemän selvityksen mukaan Helsingissä on käyttämätöntä rakennusoikeutta 7,7 miljoonaa kerrosneliömetriä. Tämä mahdollistaa 80 000 asunnon rakentamisen, mikä vastaa vähintään 250 vuoden asuntorakentamistarvetta Helsingissä.

Jag antar att Koskinen har lagt till en nolla för mycket, men det är klart att bristen på tomtmark klart har överdrivits. Koskinen torde grunda det ovanciterade påståendet på utredningen "Tonttitarjonta ja asuntomarkkinat pääkaupunkiseudulla", som publicerades ett par veckor före statsrådet tog sitt gränsbeslut. I utredningen hävdas det bl.a. att det är realistiskt att vänta sig att "riittämätön tonttitarjonta asuntotuotannon pullonkaulana on lähivuosina poistumassa oleva ongelma Helsingin seudulla."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar