Tystnad. Den 6 januari 2008


Att Hannu Penttiläs uttalande om en Lex Sibbo kom som en blixt från en klar himmel. Tidigare är det främst Kai Kalima som hotat med en speciallag, som det inte går att besvära sig mot. Kalimas uttalanden har varit så hetska, osakliga och motstridiga att de inte har getts någon större tyngd. Att Penttiläs uttalande överraskade beror ändå i första hand på att de som tidigare lobbat för en annektering har legat lågt den senaste tiden. Det verkar som om Penttilä helt saknade känsla för situationen när han bröt tystnaden med ett sprängladdat uttalande.

Jag har nu och då försökt kolla upp om tidigare ivriga förespråkare för en annektering har fortsatt att uttala sig i Sibbofrågan. De flesta riksdagskandidater har efter valet slutat blogga och i (den traditionella) offentligheten är det inte många som tagit ställning för en annektering efter statsrådets beslut den 28 juni. Professor Laura Kolbe har tidigare varit en av de synligaste förespråkarna för en annektering av sydvästra Sibbo, vilket delvis torde bero på att hon är centerpartistisk medlem i Helsingfors stadsplaneringsnämnd. Jag har i ett flertal blogginlägg kritiserat hennes uttalanden, där hennes roller som helsingforspolitiker och professor i historia förenades på ett problematiskt sätt. Flera av dessa blogginlägg publicerades för ett år sedan under rubriken "Sibbo(över)fallet – urval ur bloggdagboken" i tidskriften Skärgård (Nr 4 / 2006), som utges av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi. Kolbe har faktiskt fortsatt att regelbundet skriva blogg, men även hon har undvikit fallet Sibbo under hela år 2007. Å andra sidan vistades hon senaste vår i Sverige, där Sibbofrågan inte fått någon uppmärksamhet. Min gissning är dock att Kolbe delvis har ändrat iställning i frågan.

I Stockholm arrangerade Stads- och kommunhistoriska institutet den 7 maj 2007 ett seminarium kring temat "Kommunala gränser". Laura Kolbe höll här ett föredrag under rubriken "Den kommunala autonomin – dröm och verklighet i Finland". I föredraget hade Sibbofrågan en central ställning, åtminstone enligt Kolbes utkast, som publicerats på Kolbes hemsida. De franska sträcken i utkastet bygger till stor del på Siv Sanbergs artikel "Sibbofallet avslöjar maktpolitikens innersta väsen". Slutet av Kolbes utkast är direkt kopierat ur Sanbergs artikel - som ursprungligen publicerades i Skärgård Nr 4 / 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar