Lex Sibbo. Den 3 januari 2008

I dagens nummer av Borgåbladet ingår en artikel med rubriken "Stadsdirektör föregick HFD i Sibbofrågan". Svensk Presstjänst har talat med migrations- och Europaminister Astrid Thors och med Karlo Tuori, som är professor i allmänn rättslära vid Helsingfors universitet. Tuori säger angående Helsingfors nya biträdande stadsdirektör Hannu Penttiläs Sibbo-uttalande att "det är egendomligt att HFD:s beslut kommenteras innan det är klart." Tuori säger vidare att Penttiläs uttalande om ett stiftande av en speciallag, "Lex Sibbo" ifall HFD ogiltigförklarar regeringens Sibbo-beslut kan ses som ett försök att påverka HFD. Enligt Tuori kan HFD:s motiveringar avgöra huruvida en speciallag är möjlig. Tuori säger att om HFD betonar grundlagens bestämmelser om kommunal självstyrelse, så är det inte självklart att speciallagen kan stiftas i vanlig ordning. Astrid Thors undrar för sin del om Penttilä fått signaler om att HFD skulle fatta beslutet till Sibbos fördel. Thors säger att det voresvårt även för andra partier att stifta en speciallag för en annektering, emedan någon sådan inte togs upp i regeringsförhandlingarna.

SPT:s artikel ingår även i Hufvudstadsbladet under rubriken "'Föregå inte HFD:s Sibbobeslut'". I ingressen noteras det att "Högsta förvaltningsdomstolen väntas fatta beslut i Sibbofrågan under de närmaste två veckorna, men redan nu uttalar sig helsingforsare självsäkert." Den påstådda självsäkerheten gäller dock inte domslutet, utan slutresultatet. Snarare kan Penttiläs uttalanden om en speciallag tolkas som att vissa helsingforsare vill gardedera sig mot HFD:s domslut.

Helsingin Sanomat skrev igår följande:

Lounais-Sipoo liitetään Helsinkiin, päätti korkein hallinto-oikeus (KHO) asiasta mitä tahansa, arvioi Helsingin tuleva apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Hänen mukaansa asia on itsestäänselvä, koska asialla on maan ylimmän johdon tuki.

"Jos päätös kaatuu muotoseikkaan, niin sitten laaditaan erillislaki, Lex Sipoo", Penttilä uskoo.

Hufvudstadsbladet skriver idag:

- Det är egendomligt att HFD:s Sibbo-beslut kommenteras innan det är klart. Det säger Kaarlo Tuori, professor i allmän rättslära vid Helsingfors universitet, om blivande biträdande stadsdirektören i Helsingfors, Hannu Penttiläs Sibbo-uttalande.

I gårdagens Helsingin Sanomat sade Penttilä att sydvästra Sibbo annekteras av Helsingfors genom en speciallag oberoende av vad högsta förvaltningsdomstolen beslutar.

- Uttalandet kan ses som ett försök att påverka HFD, säger Tuori.

- Är det möjligt att stifta en Lex Sibbo -speciallag?

- Allt beror på HFD:s motiveringar. Om HFD i utslaget betonar grundlagens bestämmelser om kommunal självstyrelse, som enligt mig är betydelsefulla i sammanhanget, är det inte självklart att speciallagen kan stiftas i vanlig ordning, säger Tuori.

Christel Liljeström har på kvällen publicerat ett blogginlägg med rubriken "Penttilä".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar