Trovärdig vittnesbörd. Den 6 december 2007


Den kanske viktigaste insikt som Jouko Tikkanens "triller" Sipoon ryöstö hittills har gett mig är att politikerna i Sibbo sommaren 2006 var oerhört splittrade - trots det gemensamma yttre hotet. Just denna splittring torde ha möjligjort att Helsingfors och dåvarande kommunministern kunde föra vidare ett synnerligen tvivelaktigt projekt, som byggde på mygel, lögner och förtal. Splittringen i Sibbo gällde inte bara synen på hur kommunstyrelseordföranden och kommundirektören hade skött situationen, utan även uppfattningen om vad som låg bakom Helsingfors områdeskrav. Kanske var det så att "oppositionen" i Sibbo ville tro att det var den tidigare moderata tillväxten och Sibbos medlemskap i Östra Nylands förbund som föranledde Helsingfors krav, för att man skulle kunna skylla krisen på Sfp och de gröna. Åtminstone såg Samlingspartiet, SDP och Centern sin chans att ändra på kommunens linje. Efters att Sibbo radiakalt ändrat linje och statsrådet lika väl tog beslutet om en ändring i kommunindelningen, borde det stå klart att motiveringarna till en annektering endast varit svepskäl. Lika väl förefaller man i Sibbo med konsulthjälp befästa revolutionen. På kommunens hemsidor i nya färger heter det att både personalen och beslutsfattarna förbundit sig till tillväxt. Och inte nog med det. De skall även betrakta den kraftiga tillväxten och utvecklingsskedet som "positivt". Hela kommunens identitet byggs upp kring slogan "en plats för tillväxt". Jag skulle kalla det hjärntvätt.

Hannes Manninen ville öka produktionen av småhus i Helsingforsregionen. Den nya bostadsministern vill minska andelen egnahemshus. Speciellt viktigt är det att notera att ministrar från Helsingfors inte vill att huvudstaden förlorar goda skattebetalare till Sibbo på samma sätt som staden har förlorat skattebetalare till kommunerna i norr och väst. Nu finns det en risk för att Sibbo kommun frivilligt planerar enligt den förra bostadsministerns krav, vilket skulle få oönskade följder för Helsingfors. Då räcker det inte med att Helsingfors annekterar en mindre del av kommunen. Då måste Helsingfors inkorporera hela Sibbo för att förhindra att Sibbo skummar av grädden från huvudstaden. Utvecklings- och näringsenheten i Sibbo motiverar kommunens nya tillväxtlinje med trycket från Helsingfors, men om Sibbo vill bevara sin självständighet borde man ta det sakta i backarna. Åtminstone borde man stanna upp och tänka sig för innan man beger sig på en kamikaze-flygning. Det är ingen hemlighet att inflytelserika Helsingforspolitiker faktiskt förespråkat en inkorporering av hela Sibbo.

Den politiska splittringen i Sibbo gjorde det svårt för kommunen att avvärja Helsingfors anspråk. Däremot ger splittringen även trovärdighet åt avslöjningarna av Helsingforsledningens agerande. Att två oberoende källor ger samma bild av ett händelseförlopp anses så väl inom historievetenskap som juridik bekräfta vittnesmålens trovärdighet. Det faktum att Jouko Tikkanen hörde till "oppositionen" i Sibbo våren 2006 gör att hans skildring av Helsingforsledningens utpressningsförsök är högst trovärdig, trots att ramarna är en fiktion. Tikkanen eller åtminstone "Jukka Takkunen" hörde till de politiker som aktivast krävde kommunstyrelseordförandens avgång, men ur Sibbos interna utredning framgår det att det var Jan Vapaavuori som pressade Sibboledningen att hålla tyst.

Vid presskonferensen efter statsrådets gränsbeslut fick statsminister Matti Vanhanen frågan om inte plagiatet i kommuindelningsutredare Pekka Myllyniemis rapport undergräver trovärdigheten i motiveringarna för en ändring av kommunindelningen. Statsministern svarade undvikande att det bör noteras att Myllyniemis förslag klart skiljer sig från Helsingfors ursprungliga initiativ. Emellertid motsvarar Myllyniemis förslag det krav som Helsingfors ledning ställde våren 2006. Den karta som Hufvudstadsbladet i misstag publicerade den 21 juni 2006 skildrar inte bara ett område som i praktiken sammanfaller med Myllyniemis förslag. Området som skildras på kartan är även så gott som identiskt med området som Jussi Pajunen och Jan Vapaavuori enligt Helsingin Sanomat under hot krävde av Sibbo. Se bilden ovan.

Helsingin Sanomat har en kvart i fem publicerat en artikel med rubriken "Kansainvälinen kilpa toi paljon ideoita Helsingin seudun tulevaisuudesta". I artikeln berättas det att 90 grupper har lämnat in bidrag till tävlingen Ggreater Helsinki Vision. Det torde finnas skäl att återkomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar