Eniga Sibbobor emot en annektering. Den 21 november 2006

DEMONSTRATION


Sibbobor demonstrerar på Senatstorget


onsdagen den 29 november kl 16:00.


Demonstrationen hålls samma dag som Helsingfors stadsfullmäktige sammanträder för att på nytt besluta om inkorporering av sydvästra Sibbo. Källa: För Sibbo rf.

Närmare 90 % av Sibbos invånare motsätter sig en anslutning av sydvästra Sibbo till Helsingfors, framgår det ur enkäten som publicerades idag. Resultatet torde inte komma som en överraskning, men det torde överraska många att Sibbos finska invånare motsatte sig en gränsjustering lika starkt som de svenskspråkiga. Speciellt Samlingspartiet torde förlora en hel del väljare till Svenska folkpartiet i kommande val. De 1001 invånare som utfrågades av Taloustutkimus fick sammanlagt besvara fem frågor. Enkäten förstärker den bild av inställningen hos Sibboborna som gårdagens möte med kommunindelningsutredaren Pekka Myllyniemi gav. Enketen har uppmärksammats av bl.a. MTV3, Helsingin Sanomat, Yle, Yle Internytt, Radio Vega och Tv-nytt.

Sibbos egna planer på att bygga för 40 000 nya invånare oroar många Sibbobor, men enligt ankäten motsätter sig endast 27 % av Sibbos invånare en snabb tillväxt. Detta torde ge Sibbos egna planer ökad trovärdighet. Det blir allt svårare att argumentera för en annektering. Just nu är Helsingfors expansionsplaner i motvind. Gårdagens stadsfullmäktigemöte i Vanda, där fullmäktige inte lyckades enas om ett utlåtande, var bara ett av många motgångar. Den senaste tiden har Helsingfors och speciellt dess samlingspartistiska kommundirektör med anledning av fallet Sibbo även fått negativ publicitet i Helsingin Sanomat. Helsingfors stadsstyrelses (oeniga) beslut igår att ta upp Sibboärendet på nytt i stadsfullmäktige nästa vecka gör inte saken bättre. Stadsstyrelsen vill alltså att fullmäktige på nytt skall godkänna en oförändrad ansökan med alla dess skrattretande brister.

I alla kommuner finns det invånare som är bittra och missnöjda över att de av någon anledning som de inte själva godkänner inte fått byggnadslov, dagvård på önskad plats eller tillgång till kommunalteknik. Det är med tanke på detta anmärkningsvärt att endast 5 % av Sibbos invånare stöder en anslutning av sydvästra Sibbo till Helsingfors, speciellt som många Sibbobor tidigare bott i Helsingfors, som har ett betydligt lägre skatteöre än Sibbo. Att just f.d. Helsingforsbor förhöll sig kritiskt till Helsingfors planer framgick det även på mötet med Myllyniemi igår. Sibbo kommun har gjort en egen rapport från mötet.



Sammanlagt 8 anmärkningar angående inkorporeringsplanerna har lämnats till stadsstyrelsen i Helsingfors. Fem av anmärkningarna har gjorts av privatpersoner, en av dem jag. Se Helsingfors stadsstyrelses förslag till stadsfullmäktige. Anmärkningar hade även lämnats in av Ulf William Thurings rättsinnehavare, Nylands Miljövårdsdistrikt rf och Helsingfors naturskyddsförening rf. Statsstyrelsens förslag till utlåtande innehåller trams om "metropolmområdet". Jag betraktar stadsstyrelsens användning av begreppet metropolområde som missbruk och hyckleri. Antingen har författarna av stadsstyrelsen förslag till utlåtande själva missförtsått begreppet eller så använder man det medvetet inkonsekvent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar