Inte en tum ger vi efter! Den 29 november 2006


Sibbo kommun besvärar sig över utnämnandet av kommunindelningsutredare. Kommunstyrelsen beslöt redan på sitt möte den 14 november att kommunen skall inlämna besvär till högsta förvaltningsdomstolen över att inrikesministeriet utsett en kommun-indelningsutredare. Besväret är daterat den 23 november, men stämplat som anlänt den 28, alltså igår. Således har jag inte tidigare känt till besväret. Som bilaga till besväret ingår även mitt blogginlägg "Utredningsmannens tidigare ställningstaganden. Den 20 oktober 2006". Detta kommer som en verklig överraskning. Det gläder mig att jag på detta sätt kunnat bidraga med ett strå till stacken, speciellt som jag var förhindrad att deltaga i dagens demonstration på Senatstorget.

17:00
Nyheten om att Sibbo har besvärat sig till högsta förvaltningsdomstolen över valet av Pekka Myllyniemi till utredningsman för områdestvisten mellan Helsingfors och Sibbo har nu förmedlats av medierna. (Se Yle Internytt, Helsingin Sanomat, MTV3; se även Helsingin Sanomats skilda artikel om demonstrationen.) Kanske vi i den eventuellt olagliga utnämningen av Pekka Myllyniemi till kommunindelningsutredare hittar ett skäl till den besynnerliga idén att idag ta om Helsingfors stadsfullmäktiges beslut att ansöka om en annektering av sydvästra Sibbo. Utan beslutet eller förslaget från dagens möte skulle det kanske inte finnas något (juridiskt giltigt) förslag för regeringen att ta ställning till.

Synkroniseringen av demonstrationen och inlämnandet av besväret till högsta förvaltningsdomstolen gav synergieffekter när det gäller medieuppmärksamheten. Som amen i kyrkan kommer samma kväll beslutet i Helsingfors kommunfullmäktige. Helsingfors sannolika beslut att förnya sin ansökan kan tolkas som ett medhållande till Sibbos anmärkning att utnämningen av Myllyniemi till kommunindelningsutredare var olaglig.

Vid demonstrationen talade även Helsingfors stadsstyrelses orförande, som ingalunda hade ändrat ståndpunkt. Jag citerar morgondagens Borgåblad:

90 procent av fullmäktige ställde sig bakom beslutet, det betyder att vi har 560 000 invånares stöd och dessutom stöd av statsministern och kommunministern. Helsingfors står för en tredjedel av landets BNP. Detta om något är en nationell fråga. Det är ingen katastrof utan en naturlig utveckling.

Vilken fantastisk matematik! Månne det inte ställdes stora krav på grupplojalitet vid mötet i juni. För övrigt hann inte ledamöterna bekanta sig med stadsstyrelsens förslag. I en debattartikel i dagens Hufvudstadsblad avslöjar Astrid Nurmivaara hur det gick till när Vanda stadsstyrelse på en resa Danmark den 20 juni sammankallades med anledning av Helsingfors planer på att annektera sydvästra Sibbo. Nurmivaaras berättelse stöder uppfattningen att det var Helsingin Sanomats avslöjanden den 20 juni som föranledde att Helsingfors stadsfullmäktige i brådskande ordning följande dag sammankallades för att besluta om en ansökan.


22:30
Under kvällens fullmäktigemöte, där styrelsen förslag i Sibbofrågan godkändes med rösterna 77-7, sade Jan Vapaavuori enligt Helsingin Sanomat om fullmäktiges beslut att "Se on vain tapa ilmaista, että olemme samaa mieltä kuin viisi kuukautta sitten." Månne det? Socialdemokraten Kai Kalima kritiserade under sammanträdet starkt Sfp för partiets enögda "språkpolitiska" inställning och hotade med att hela Sibbo nästa gång ansluts till Helsingfors, om Sfp lyckas förhindra gränsjusteringen. Kalima hävda där till att Sibbo är en korvkiosk jämfört med Helsingfors. Morgondagens Hufvudstadsblad berättar att kommunminister Hannes Manninen på kvällen meddelade
att det utlåtande som fullmäktige i Helsingfors formulerade om inkorporeringsförslag är betydelselöst.

För Sibbo har publicerat ett pressmeddelande om demonstrationen. Budskapet sammanfattas väl i mottot
"Inte en tum ger vi efter!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar