Inga bindande löften. Den 3 november 2006

I blogginläggen denna vecka har jag uppmärksammat och prisat Maarit Feldt-Ranta och FSD med anledning av ställningstagandena vid kongressen i Borgå senaste veckoslut. Ett inlägg som kom i kölvattnet av FSD-kongressen och som kunde ha fått större uppmärksamhet är tidigare Europeisk ombudsmannen Jacob Södermans debattinlägg i tisdagens Hufvudstadsblad. Följande är ett citat av en riksdagskandidat som är uppställd av en finskspråkig lokalavdelning i Helsingfors och som är jurist och den första Europeiska ombudsmannen:

Då man i en liten grupp i tysthet myglar fram ett besked från minister Manninen om att en eventuell framställning skulle godkännas är det inte ett demokratiskt handlande. Enligt gällande lag om kommunindelning kan förhandsbesked inte ges av vare sig ministern eller ministeriet.

Södermans kritik är inte lätt att avvisa. Själv vill jag ändå komma med lite kritik av Södermans kompromissförslag. I likhet med Feldt-Ranta föreslår Söderman en kompromiss, enligt vilken Helsingfors skulle få ett mindre område av Sibbo. Eftersom Sibbofrågan i grunden handlar om Helsingfors stads ekonomi är det nog staden och regeringen som bör söka en kompromiss och en justare lösning på det ekonomiska problemet. Sibbo har redan gett efter mera än nog. Vad Sibbo ytterligare kunde göra är att planera den mark som Helsingfors äger i kommunen i samråd med huvudstaden och eventuellt betala ett skäligt pris för marken. Om minister Manninen lovat Helsingfors för mycket, får regeringen söka ersättande sätt att stöda huvudstaden. Men, som Söderman konstaterar, formellt har ministern inte gett några förhandsbesked, eftersom det juridiskt inte är möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar