Samarbete är styrka. Den 7 november 2006

I en insändare i dagens Hufvudstadsblad betonar Sdp:s partisekreterare Maartit Feldt-Ranta betydelsen av att Sfp samarbetar med andra partier. När det gäller Sibbofrågan bör man tänka på att unvika gräl, skriver Feldt-Ranta. Jag tror att de som vill rädda Sibbo borde låta FSD och socialdemokratrena spela rollen som Sibbos och finlandssvenskarnas vän. Det stundande riksdagsvalet kan dock frästa en och annan SFPare att gå till angrepp mot Sdp angående fallet Sibbo.

Feldt-Ranta påpekar att det inte är socialdemokraterna, utan den centerpartistiske kommunministern Manninen som lovade Helsingfors att driva Sibboärendet i regeringen. Hon noterar att Sfp tidigare haft goda relationer till Centern och att "något sådant besked skulle en centerminister knappast ha gett under till exempel Christoffer Taxells tid som sfp-minister".

Det är en intressant fråga varför just regeringen Vanhanens centerpartistiska ministrar på ett inte tidigare skådat sätt kör över sin trogna samarbetspartner Sfp. Det torde finnas många förklaringar allt från Vanhanens dåliga språkhuvud till Centerns pressade situation i kommunreformen. En avgående partiordförande är alltid svag. Sfp:s nya ordförande, Stefan allin sitter inte i regeringen. Enestam har kanske varit personligen beroende av statsminister Vanhanen för sin kandidatur för posten som Nordiska ministerrådets generalsekreterare. Nu när Enestam inte valdes till generalsekreterare och Vanhanen enligt Hbl lade sig platt kunde Enestam kanske efter att han avgår som minister tala ut om centerministrarnas myglande i fallet Sibbo. Åtminstone kunde han sätta lite press på ministerkollegerna. Däremot borde Wallin naturligtvis satsa på goda relationer till så väl Centern som Sdp - utan att offra Sibbo.

Gårdagens Helsinginsanomat offrar en hel broadsheet-sida på Sibbofrågan. Jag torde återkomma till sidan i ett senare inlägg. Nu nöjer jag mig med att notera att tidningen istället för kartan med det officiella förslaget till gränsdragning i misstag ritat ut markegendomar på kartan som Helsingfors i våras använde sig av i utpressningssyfte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar