Pekka Hallberg. Den 6 december 2010


Idag på självständighetsdagen tilldelas Jan Vapaavuori kommendörstecknet av Finlands Vita Ros. Det är inte speciellt anmärkningsvärt. Desto mera anmärkningsvärt är det att högsta förvaltningsdomstolens president Pekka Hallberg får den högsta utmärkelsen, Frihetskorsets I klass med kraschan. Högsta förvaltningsdomstolens domare eller förvaltningsråd kom i fallet Sibbo att visa sig vara verkliga rötägg. Jag har skrivit om HFD i otaliga blogginlägg, och även specifikt skrivit om Hallberg i inläggen "Maktfördelningsprincipen. Den 4 april 2010" och "Domarjäv. Den 5 juni 2010". Nu hävdar jag inte att Hallberg får utmärkelsen för att han avgjorde fallet Sibbo till Helsingfors och statsrådets fördel. Det faktum att Hallberg tilldelas Frihetskorsets I klass med kraschan kan ändå förklara varför HFD avgjorde fallet på det sätt som det avgjordes.

Hallberg råkade i blåsväder senaste vår i samband med HFD:s beslut i fallet med de två "farmödrarna". Då fick hans agerande stark kritik från rättslärda, för att ha brutit mot maktfördelningsprincipen. Att Hallberg ändå får den aktuella utmärkelsen i år kan kanske förklaras med att han börjar vara i pensionsåldern, men det krävs naturligtvis mera än så. I själva verket kan Hallbergs tvivelaktiga agerande i samband med det ovannämnda fallet i våras paradoxalt nog vara en bidragande orsak till utmärkelsen. (Se t.ex. Jyrki Virolainens blogginlägg "Itsenäisyyspäivän kohokohta: pönöttävien bileet Linnassa".) Vill man hitta ett speciellt avgörande som motiverar utnämningen så är det ändå främst HFD:s avgörande angående Tiitinen-lista, även det från i vår. Stormästaren av Frihetskorsets orden kan ha all orsak att belöna HFD:s president för avgörandet. Om detta har professorn i juridik Jyrki Virolainen skrivit i sitt blogginlägg "KOHO=SUPO; KHO:n Tiitisen-listan päätöksen perustelut ontuvat". I en kommentar till sitt eget inlägg från den 14 maj kvitterar Virolainen med satsen "Ei muuta kuin lisää prenikkaa tuomareiden rintapieleen itsenäisyyspäivänä."
Avgörandet i fallet Sibbo har knappast i sig bidragit till att Hallberg får Frihetskorsets I klass med kraschan, men utnämningen är en påminnelse om att domarna i högsta förvaltningsdomstolen, eller åtminstone HFD:s president, är del av den finska makteliten, där man skyddar varandra. I det ovannämnda blogginlägget noterar Virolainen att "Pekka Hallberg on tunnetusti verkostunut hyvin - ylimmän hallintotuomioistuimen päällikkötuomariksi ällistyttävän hyvin - valtakunnan huippupoliitikkojen ja -virkamiesten kanssa." Vem vet, kanske var det Hallberg själv som läckte HFD:s avgörande i fallet Sibbo till inrikesministeriet. (Se "HFD läckte information till ministeriet. Den 31 januari 2008".)