Bortfall i skatteintäkter. Den 2 november 2007

I dagens nummer av Hufvudstadsbladet ingår en artikel med rubriken "Här bor skattebetalarna Helsingfors vill ha". Artikeln handlar om invånarna i det område i Sibbo som statrådet i juni beslöt att skall inkorporeras med Helsingfors. Speciellt i lyxvillorna på Björnsö bor det många goda skattebetalare. Med tanke på den socioekonomiska balansen i Helsingforsregionen borde man i Helsingfors vara nöjda över att det finns lyxvillor även i öster, men Björnsö ligger än så länge på fel sida om Helsingfors gränser. Från Helsingfors sida har man även förhållit sig kritiskt till bostadsområdet, fastän Pekka Korpinen i Hufvudstadsbladet den 22 juni 2006 sade att "Husö har vi funderat över, där borde man bygga på samma sätt som i Björnsö idag."

I sin rapport skriver utredningsman Pekka Myllyniemi att "Om man antar att de invånare som överförs har samma inverkan på Sibbos skatteinkomster som deras andel av invånarantalet, 10,5 %, skulle Sibbo vid en överföring förlora skatteinkomster på ungefär 5,9 miljoner euro enligt bokslutssituationen 2005." Myllyniemis argumentering väckte både bestörtning och munterhet då rapporten publicerades för elva månader sedan. Dagens Hbl kan ge lite exaktare siffror:

Efter att Helsingfors och regeringens planer på inkorporering blev kända började man förstås räkna på kommunkansliet i Nickby. Om gränsjusteringen sker som regeringen vill blir det ett bortfall på över 9 miljoner euro i skatteintäkter. I fjol kom man på basen av beskattningen för 2005 upp till 9,3 miljoner. I år är det antagligen ännu mera.

– Om vi skulle kompensera för det bortfallet blev det en skattehöjning på fyra procentenheter, säger kommunkamrer Sture Lindqvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar