Helsingfors bryter löften. Den 2 mars 2009


I dagens nummer av Hufvudstadsbladet ingår en artikel med rubriken "Jätteköer till hälsovården". Rubriken på första sidan lyder "Helsingfors struntar i vårdlöfte till Sibbo". Jag återger här texten under rubriken på första sidan:

>>Inför inkorporeringen av väst­ra Sibbo lovade Helsingfors att vården skulle bli åtminstone lika bra som tidigare, kanske också bättre.
Nu har bland annat Björnsö och Öster­sundom redan varit en del av Helsingfors i två månader. Och inget har blivit bättre.

Kön för att träffa läkare vid hälsostationen i Östra centrum är tre veckor lång. Vid Söderkullas hälsostation i Sibbo är väntetiden tre dagar.
Men det berör inte Antti Iivanainen, chef för Helsingfors hälsostationer:
- Att få träffa läkare tidigt är inte nödvändigtvis det samma som bra vård.
När är ni också nere på tre dagar som det var innan?
- Något sådant mål har vi över huvud taget inte.<<

I samband med artikeln har Hbl publicerat en faktaruta med rubriken "Två och ett halvt års strid".

Yle (Huvudstadsregionen) har publicerat en notis med rubriken "Östersundombor missnöjda". Yle Uutiset (Itä-Uusimaa) har publicerat en notis med rubriken "Sakarinmäen kutoset yläasteelle parakkiin". Jag citerar ur den sistnämnda noticen:

>>Nykyisin Helsingissä sijaitsevan Sakarinmäen koulun kutosluokkalaiset aloittavat syksyllä yläasteen väliaikaistiloissa. Entisen sipoolaiskoulun pihalle tuotavien parakkien määrää lisätään vuosittain kattamaan koko yläaste.

Erikoisluokkia vaativan opetuksen toteutus on vielä auki ja yhtenä vaihtoehtona on kuljettaa oppilaat muille kouluille muun muassa kotitalouden ja kemian tunneiksi.<<

Att helsingfors struntar i löftena om bättre service är speciellt anmärkningsvärt med tanke på att HFD i sitt beslut i fallet Sibbo hävdar att de allmänna förutsättningar för en ändring i kommunindelningen uppfyll, emedan man bl.a. genom att utveckla samhällsstrukturen främjar ordnandet av service för invånarna i området, så som avses i 3 § 1 mom i kommunindelningslagen. Det är väl två månader efter att ändringen i kommunindelningen förverkligats uppenbart att ändringen åtminstone inte på kort sikt främjar ordnandet av service för invånarna i området. Förslaget till hur undervisningen av de finskspråkiga eleverna skall ornas nästa läseår är rena katastrofen. Eleverna hade haft utmärkta förbindelser till den nya skola som nästa höst står färdig i Söderkulla, men ändringen i kommunindelningen försämrar radikalt förutsättningarna för att ordna undervisning för eleverna i Östersundom.


Fallet Sibbo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar