Tretton mot en. Den 24 mars 2011


I dagens nummer av Helsingin Sanomat ingår en artikel med rubriken "Helsinki ja 13 kuntaa ovat ilmiriidassa hallitusohjelmatavoitteista" och nedryckaren eller underrubriken "Helsinki vaatii edelleen pääkaupunkiseudun yhdistämistä." Yle publicerade igår en nyhet enligt vilken en mycket liten andel av riksdagskandidaterna i Nylands valkrets stöder tvångssammanslagningar. Man kan fråga sig vad det är för idé för beslutsfattarna i Helsingfors att ställa kav som inte förefaller kunna vinna den nya riksdagens stöd.
När det gällde Sibbofrågan var likaledes en överväldigande majoritet av riksdagsledamöterna och -kandidaterna emot en tvångsinkorporering. Lika väl lyckades Helsingforspolitikerna driva igenom en inkorporering av sydvästra Sibbo genom att idka påtryckningar mot Jyrki Katainen och centrala centerministrar. För Katainen är det nu mycket svårare att stöda tvångssammanslagningar, eftersom han denna gång är uppställd i Nylands valkrets.Däremot kan man fortsätta att pressa Mari Kiviniemi och Centern, som aldrig kan gå med på att tvångssammanslagningar av hela kommuner blir allmänt möjliga. För beslutsfattarna i Helsingfors skulle det i princip räcka med tvångssammanslagningar i Helsingforsregionen, men genom att kräva tvångssammanslagningar i allmänhet kan man försöka tvinga Centern att stöda nya undantag för "Finlands enda metropol". Så fungerade det i fallet Sibbo och den märkliga alliansen mellan Helsingforspolitiker och centrala Centerpolitiker är den maktkonstellation som den nuvarande regeringsgrunden bygger på. Därför är det inte så konstigt att Kiviniemis statssekreterare Mika Rossi i ett blogginlägg förra veckan som ett förslag til en lösning på bostadsbristen i huvudstadsregionen säger att "Mielestäni pääkaupunkiseudun vapaaehtoinen kuntaliitos olisi hyvä alku." Liksom Kiviniemi stöder Rossi en sammanslagning av städerna i huvudstadsregionen, samtidigt som han i princip motsätter sig tvångssammanslagningar.

I mitt inlägg "Friluftsområde. Den 22 mars 2011" noterade jag att det dykt upp numrerade pinnar invid skidspåret i Husö. Under dagens skidtur fick pinnarna sin förklaring. Man borrar i marken för att undersöka grunden. Frågan är vad man behöver informationen till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar