Helsingfors marker i Sibbo. Den 15 augusti 2006

Nämnden för teknik och miljö i Sibbo beslöt i går kväll att föreslå för kommunstyrelsen att Sibbo inlöser de markområden som Helsingfors äger i Sibbo. Vilka möjligheterna att förverkliga detta förslag är kan jag inte bedöma. Rätten att inlösa mark kan beviljas av miljöministeriet, vid vilket Jan-Erik Enetsam (Sfp) råkar vara minister.

Helsingfors stad torde i tiden ha köpt upp mark i Sibbo med syftet att senare byta marken med staten. Staten äger i Helsingfors mark, som brukas av försvarsmakten. Försvarsmakten har dess värre inte velat lämna sina fina stränder i Helsingfors, varför Helsingfors stad har förblivit markägare i Sibbo. Sibbo har i sin tur dröjt med att planera de områden där staden äger mark. Istället planerade Sibbo i Östersundom ett köpcentrum, vilket kanske provocerade Helsingfors till stadens drastiska beslut. Sibbo har redan hunnit skrota planerna på ett köpcentrum i Östersudom, men de politiker som envist stödde planerna har skäl att ångra sig. Man backade för långsamt, kanske för att rädda sina ansikten. När nu Helsingfors eventuellt straffar Sibbo för kommunens illojala planer på ett köpcentrum bör man minnas att Sibboborna, eller åtminstone en majoritet av invånarna i sydvästra Sibbo, starkt motsatte sig planerna på ett köpcentrum i Östersundom.

Det faktum att Helsingfors äger mark i Sibbo ger på inget sätt staden rätt att inkorporera sydöstra Sibbo. Det är ändå just stadens markegendomar som står bakom stadens önskan att få ta över en femte del av Sibbos yta. Att Helsingfors stad har en god ekonomi är lika mycket av nationellt intresse som att Sibbo och alla andra städer och kommuner i Finland har en god ekonomi. Att hävda att annekteringen av sydöstra Sibbo är av nationellt intresse är däremot att försöka dölja de verkliga motiven.


22:05

Kommunstyrelsen i Sibbo beslöt i kväll att ansöka om att få inlösa landområden som Helsingfors äger i Sibbo. (Se MTV3 nyheter.) Om inte tidigare så åtminstone nu torde det stå klart hur allvarligt man i Sibbo ser på Helsingfors fientliga expansionsplaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar